Фото REUTERS

В Ефіопії від початку заворушень у зв'язку з вбивством популярного співака цього тижня загинули щонайменше 166 осіб.

Такі дані ввечері в суботу, 4 липня, оприлюднила поліція, повідомляє DW.

Читайте такожПравославні Ефіопії вийшли на хресну ходу проти коронавірусу (фоторепортаж)

Відео дня

Найбільше смертей зафіксовано в регіоні Оромія, де загинули 145 цивільних осіб і 11 співробітників сил безпеки. Водночас сутички сталися й у столиці країни Аддис-Абебі, де повідомляють про десятьох жертв.

За даними влади Ефіопії, до загибелі людей призвели як операції сил безпеки проти демонстрантів, так і сутички між різними етнічними групами. В поліції також запевнили, що заворушення в регіоні Оромія тепер "повністю припинені". Силовики й правоохоронці заарештували більше тисячі осіб, йдеться в повідомленні поліції.

У зв'язку з протестами, спричиненими вбивством популярного співака, заарештовані кілька відомих опозиційних діячів, зокрема колишній медіа-магнат Джавара Мохаммед. У відповідь на заворушення уряд в Аддис-Абебі відключив доступ в Інтернет по всій країні. Крім того, кілька днів не працювали магазини та органи влади.

Загальнонаціональні протести спричинило вбивство популярного співака Хачалу Хундесси. Убитий 29 червня співак був представником народності оромо - найбільшої етнічної групи Ефіопії. У своїй творчості він часто демонстрував відчуття того, що оромо перебувають у економічно і політично невигідному стані.

Ефіопія з її 100-мільйонним населенням є багатонаціональною державою, де завжди була напруженість у відносинах між етнічними групами. Влада неодноразово звинувачували в безладах повстанське угруповання "Визвольна армія оромо" і опозиційні сили.