ЄС запровадить нові санкції проти сірих торгівців російською нафтою / фото ua.depositphotos.com

ЄС наступного тижня розгляне питання санкційного листа проти сірих торгівців російською нафтою. Про це повідомив спеціальний представник ЄС із санкцій Девід О’Салліван 18 вересня на прес-конференції у Центрі європейської політики у Брюсселі, відповідаючи на запитання щодо персональних санкцій відносно фірм-порушників та їхніх власників.

"Відносно фінансових махінацій — це питання визначення організацій, що, ймовірно, могли б оплачувати перевалку (сірої російської нафти – прим. агентства). Ми почали збирати інформацію. Наступного тижня у нас буде знов зустріч на рівні G7 у Брюсселі. Постійно обмінюємося даними та думками. Це новий механізм, що, сподіваюся, буде дуже ефективним", — наголосив політик.

На думку представника ЄС, уряди країн самі зацікавлені у виявленні таких схем. Адже державам не подобається, коли їхні території використовують для нелегальної торгівлі.

Відео дня

Він також нагадав про підвищенні ризики для екології під час перевантаження нафти у морі тіньовим танкерним флотом РФ. Тому ЄС запроваджує санкції проти конкретних суден, що ускладнює функціонування шахрайської асистеми поставки нафти з РФ.

О'Салліван також нагадав позитивний досвід США, шо накладають санкції на всі фірми за певною адресою реєстрації, якщо порушення виявили хоча б в одній з них.

За даними експертів, РФ скупила сотні танкерів, що перевантажують нафту беспосередньо в морі через підставі фірми. Зазвичай, їхні назви зміюють, але засновники залишаються тими самим.

В ЗМІ вже згадували власників фірми Coral Energy, що задіяна у торгівлі російською нафтою, – Тахіра Гараєва та його партнерів: Талата Сафарова, Ахмеда Керімова та Анара Мадатлі.

До травня 2023 року він володів 100% "CORAL" через офшорні компанії.  У травні 2023 року він передав 60% ключової компанії, яка контролювало керівництво "CORAL" – ТалатСафаров (45%), Ахмед Керімов (35%) і Анар Мадатлі(20%). Останній є шурином Гараєва Тахіра.

Окрім "CORAL", до вказаної схеми залучена компанія "MATTERHORN GROUP FZE", що у свою чергу, володіє "APEIRON ENERGY DMCC". Директором "APEIRON ENERGY DMCC" є громадянин Великобританії Тімоті Марк Піт, бізнес-партнер Гараєва Тахіра. Тімоті Марк Піт також раніше був зареєстрований як номінальний власник "CORAL".

Тіньовий флот РФ 

Попри західні санкції, Росія продовжує продавати свою нафту третім країнам. Робить Москва це за допомогою "тіньового флоту".

Співзасновник та директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін повідомляв, що у серпні 83% від загального обсягу російської морської сирої нафти було перевезено "тіньовими" танкерами

У вересні Велика Британія запровадила санкції проти 10 суден РФ, які допомагають Кремлю експортувати нафту і фінансувати свою військову машину.

Вас також можуть зацікавити новини: