Аналітики розповіли, що Путін пообіцяв КНДР в обмін на солдатів / колаж УНІАН, скриншот, фото Getty Images

В обмін на відправку своїх військових на війну проти України, КНДР очікує від РФ технічної допомоги для вдосконалення власної ядерної та ракетної програм.

Таку думку висловили американські експерти. "Північна Корея очікуватиме від Кремля щедрої винагороди в обмін на її військовий внесок", - заявив посол Південної Кореї в ООН Хван Джун Кук. Він припустив, що це може бути  військова або фінансова допомога, а також технології, пов’язані з ядерною зброєю, пише Голос Америки.

Старший аналітик з питань оборони корпорації Rand Брюс Беннетт вважає, що Кім Чен Ин тепер може "спонукати Росію отримати набагато більше", відправляючи власних солдатів на війну в Україні. "Є багато технологій, які Кім хотів би отримати від Росії", – сказав він.

Відео дня

Науковий співробітник із ядерного стримування та протиракетної оборони Heritage Foundation Роберт Пітерс сказав, що кінцева мета для північнокорейського диктатора може полягати у відновленні альянсу з РФ, для оптимізації її ракетної та ядерної програми.

Пітерс додав, що Кім може попросити Путіна надати технічну допомогу для ефективної мініатюризації ядерних боєголовок міжконтинентальних балістичних ракет, націлених на США.

Співробітник Індійсько-тихоокеанської програми Wilson Center Сон Юн Лі, вважає, що Росія могла пообіцяти Пхеньяну чутливу ядерну технологію. В обмін на відправлених військових КНДР може очікувати атомні підводні човни, військові супутники та технології повернення міжконтинентальних балістичних ракет у земну атмосферу.

Ще одна перевага для Північної Кореї полягає в тому, що її війська можуть отримувати платню у твердій валюті. "Фінансова вигода від цього розгортання може здатися відносно невеликою, але вона є важливою для Північної Кореї", - прокоментував Трой Стангароне, директор Центру корейської історії та державної політики Wilson Center. "... Пхеньян зароблятиме трохи менше $10 млн на місяць від 3000 військових, які вже були розгорнуті", - поділився підрахунком Стангароне. 

Генерал армії США у відставці, який обіймав посаду командувача збройними силами США в Кореї з 2018 по 2021 рік, Роберт Абрамс сказав, що розгортання північнокорейських солдатів не змінить військову ситуацію для РФ. "РФ втрачає 10 тис. солдатів приблизно кожні 10 днів, тому це розгортання 10 тис. північнокорейських солдатів помітно не змінить результат", - пояснив свою точку зору генерал.

"Однак розгортання північнокорейських солдатів має значний символізм як для Північної Кореї, так і для Росії: це очевидний результат нещодавньої угоди про всеосяжне стратегічне партнерство між Північною Кореєю та Росією", -  додав Абрамс.

Договір між РФ і КНДР

У червні Путін і Кім Чен Чен Ин підписали договір про партнерство, який зобов'язав Росію та Північну Корею негайно надати військову допомогу всіма доступними засобами, якщо будь-яка з них зазнає нападу третьої країни.

Вас також можуть зацікавити новини: