Дослідження вказує на спільну мову щодо суспільної підтримки збільшення поставок зброї та боєприпасів в Україну / фото REUTERS

Більшість європейців підтримують збільшення військової підтримки для України, хоча в окремих країнах переважає протилежна думка. Про це свідчать результати опитування, що проводилося на замовлення Європейської ради з міжнародних відносин у 15 країнах, включно з Україною. 

Отже, в більшості країн більшість або, принаймні, значна більшість громадян (від 43% до 74%) підтримують ідею збільшення поставок зброї та боєприпасів до України. Лише в трьох країнах – Греції, Болгарії та Італії – більшість людей виступає проти цієї ініціативи (53%- 63%). Опитані у цих трьох державах найбільш скептичні щодо того, що Україна може перемогти, навіть якщо Київ отримає посилені військові постачання.

У Болгарії, Греції та Італії абсолютна більшість також вважає, що Європа має підштовхнути Україну до переговорів щодо мирної угоди.

Відео дня

Як зазначають соціологи, дослідження вказує на спільну мову щодо суспільної підтримки збільшення поставок зброї та боєприпасів в Україну. На цій основі європейські політичні лідери повинні відчувати себе спроможними продовжувати надсилати допомогу Україні.

Опитуванням було охоплено 19 566 осіб у 15 країнах у першій половині травня 2024 року.

Війна в Україні - що думають європейці

Водночас опитування показало, що більшість європейців не вірить, що Україна переможе на полі бою. Велика частина опитаних схильна вірити, що війна завершиться шляхом переговорів.

У той час як більшість українців вірить, що Київ переможе у війні з російськими військами.

Вас також можуть зацікавити новини: