Експерти наголошують, що деякі західні компанії досі розраховують на російські державні реактори по всьому світу / фото ua.depositphotos.com

Західні країни досі покладаються на російську ядерну енергетику, і навпаки. Про це йдеться у щорічному звіті про стан світової ядерної промисловості, передає Sky News

У ньому йдеться про те, що "значна" взаємозалежність захистила РФ від подальших європейських санкцій. Водночас там наголосили, що зменшення залежності Заходу може призвести до збільшення витрат. 

"Взаємозалежність між Росією та її західними партнерами залишається значною", - йдеться в доповіді, яку підготували енергетичні консультанти, а саме скептик ядерної енергетики Майкл Шнайдер та колишній співробітник британського Чатем-хаусу (Королівський інститут міжнародних відносин - УНІАН) Ентоні Фроггатт. 

За словами авторів звіту, деякі західні компанії, до прикладу, підрозділ французької державної енергетичної компанії EDF, покладаються на російські державні реактори по всьому світу для продажу своїх запчастин. 

"Оскільки [російський ядерний гігант] "Росатом" реалізує всі 13 будівельних майданчиків атомних реакторів, розпочатих за межами Китаю за останні п'ять років, постачальники деталей, наприклад, французьких турбін Arabelle, не мають жодного іншого іноземного замовника, окрім "Росатому", - йдеться в статті, яка посилається на підрозділ EDF.

У доповіді також наголошується, що "тісна взаємна промислова і ринкова взаємозалежність" між російською і західною ядерними сферами частково пояснює "європейські коливання щодо введення санкцій проти ядерного сектора".

"Зусилля, спрямовані на зменшення або усунення російської залежності від природного урану, послуг з його переробки та збагачення, ймовірно, призведуть до збільшення витрат", - додають у звіті. 

Також Sky News згадало й про іншу доповідь, в якій йдеться про те, що з настанням зими багато українців матимуть нові відключення електроенергії, адже Росія в цьому році посилила атаки на свою енергетичну інфраструктуру.

Зокрема у Міжнародному енергетичному агентстві заявили, що Україна стикається з дефіцитом електроенергії, що становить близько третини від пікового попиту, після російських ударів по електростанціях, теплоелектроцентралях, передавальних мережах та інших об'єктах. 

"Ми ніколи більше не повинні залишатися вразливими перед такими диктаторами, як Путін, і енергетична незалежність лежить в основі нашого підходу до досягнення "нульового нуля"", - підкреслив представник департаменту енергетичної безпеки та "нульового балансу" Великої Британії.

Відключення світла в Україні - прогнози на зиму

Як писав УНІАН, українська влада має оптимістичний сценарій щодо відключення світла в країні. Наразі у Кабміні його розглядають як базовий. Зокрема у такому сценарії передбачене вимкнення електропостачання під час сильного зниження температури повітря.

Водночас Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) повідомила, що взимку в Україні може не бути світла 18 годин на добу. Масштаби відключень будуть залежати від кількох головних факторів. 

Вас також можуть зацікавити новини: