Зеленський розповів про небезпеку від БРІКС / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, president.gov.ua

Наступного тижня у місті Казань (РФ) відбудеться саміт БРІКС. Для Володимира Путіна це спосіб показати, що він не перебуває в міжнародній ізоляції, заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю журналістам українських телеканалів, яке транслювалося в телемарафоні.

"БРІКС допомагає Путіну показати світові і передовсім своєму суспільству, що немає ізоляції Росії. Наприклад, приїхало 20 країн - маштабують в БРІКС+... Питання - на якому рівні вони приїдуть? Це дуже важливе питання. Я вважаю, що партнери повинні більше працювати, щоби до Путіна приїхали не всі на рівні лідерів. Мені здається, це важливо", - відзначив Зеленський.

При цьому, на переконання президента України, на зустрічі БРІКС "Путін буде робити все, аби запропонувати світові свою формулу закінчення війни".

Відео дня

"І для того, щоби його формулу хтось підтримав, реально підтримав і погодився, для цього йому потрібен якийсь фундамент, і він розуміє, що якщо немає Сполучених Штатів, немає Європейського Союзу, у цілому - немає Європи... І є у нього великі питання з азійським простором. І арабські країни розділені. Є питання, де вони об'єднані, але вони все-одно розділені. І тому, йому потрібно було знайти якийсь майданчик. БРІКС - це зрозумілий для нього майданчик", - сказав Зеленський.

У цьому зв'язку, глава держави повідомив, що Путін буде використовувати БРІКС не для розбудови економічних відносин, а для просування його бачення як закінчити війну.

"А вже його бачення він буде прив'язувати до економічних здобутків інших країн, які входять в БРІКС або БРІКС+. Тих, хто будуть присутніми", - сказав Зеленський.

Президент України додав, що це є одною з найболючіших тем і проблемним питанням.

"Ми порушували це питання і з Білим домом, і я вважаю те, над чим працює Росія, щоб генсек ООН Гутерреш поїхав туди - це все погані моменти, погані сигнали, погані дзвіночки", - підкреслив Зеленський.

За його словами, водночас, Росія не може організувати саміт миру, бо не має такої великої підтримки як в України.

"Але, вони роблять початкове: давайте ми немов поспілкуємося на майданчику БРІКС. Але повірте мені, це просто буде начеб-то "неформальний" діалог про те, як закінчити війну. Тобто, вони ділять світ спеціально, хочуть розділити єдність навколо України світових лідерів. Ось що вони роблять", - наголосив Зеленський.

Росія педалює розширення БРІКС

Як повідомляв УНІАН, Путін прагне зробити БРІКС, до якої ввійшли Єгипет, Ефіопія, Іран та ОАЕ, а також Бразилія, РФ, Індія, Китай і Південна Африка, потужною противагою Заходу у світовій політиці та торгівлі. Зокрема Росія хоче створити платіжну систему на базі БРІКС.

Тим, хто відмовляється вступати в БРІКС, Росія вже почала створювати економічні проблеми. Зокрема під заборону вже потрапили овочі з Казахстану, який не схотів приєднуватися до організації.

Вас також можуть зацікавити новини: