Зокрема йдеться про візит Зеленського на збройовий завод у Пенсильванії / колаж УНІАН, фото пресслужба Офісу президента

Президент України Володимир Зеленський не втратив республіканців, але тепер він "насторожений", оскільки деякі республіканські прихильники України на Капітолійському пагорбі вважають, що український лідер припустився стратегічної помилки, відвідавши завод з виготовлення зброї у Скрентоні (штат Пенсільванія). За їхніми словами, Зеленський також втрутився у президентські перегони, назвавши потенційного віцепрезидента США від республіканців Джей Ді Венса "занадто радикальним" у своєму нещодавньому інтерв'ю, пише Politico.

"Республіканці є ключовим електоратом, який Зеленський повинен задовольнити, оскільки ескалація конфлікту з Росією тягнеться вже другий рік і кінця йому не видно. Але візит до Пенсильванії - і провокування Венса - може стати спотиканням для українського президента, який вже має справу з колишнім президентом Дональдом Трампом, який критикує його за те, що він не йде на поступки Росії", - підкреслюють у виданні.

Автори матеріалу зауважили, що через те, що до виборів залишилося менше двох місяців, союзники Трампа чутливо реагують на будь-які закиди на його адресу, в тому числі й на візит Зеленського до ключового штату, де відбувається боротьба з демократами. 

Відео дня

"Я просто вважаю помилкою для будь-якого іноземного лідера втручатися в нашу внутрішню політику, а Україні потрібні всі друзі, яких вона може отримати - тому я думаю, що це була невимушена помилка. Я думаю, що він не повинен повторювати цю помилку. У нас є геополітичні причини продовжувати підтримувати Україну, тому я не думаю, що це зміниться через один інцидент", - вважає сенатор Джон Корнін (республіканець від штату Техас).

Водночас голова Комітету з питань асигнувань Палати представників Том Коул (Республіканська партія, штат Оклахома), який є прихильником допомоги Україні, заявив, що візит Зеленського до Пенсильванії "не був корисним", однак Коул додав, що це не обговорювали "дуже багато" під час зустрічі законодавців з ним, яка відбулася у четвер. 

"У будь-якій ситуації, коли ви маєте справу з іншою країною, втручатися у її внутрішню політику - це нерозумно. Моя порада будь-кому - триматися подалі від американської політики. Не ставайте проблемою, особливо під час партійних виборів, що наближаються, і в останні тижні перед ними, коли, навіть якщо ви абсолютно невинні, все, що ви робите, може бути вирване з контексту", - зауважив республіканець.

Візит Зеленського на збройовий завод у США - що відомо

Як повідомляв УНІАН, спікер Палати представників Майк Джонсон вимагає від Зеленського звільнити посла України у Вашингтоні Оксану Маркарову через організований нею візиту до Пенсільванії. Зокрема спікер оцінив це як передвиборний захід на підтримку Камали Харріс та втручання у американські вибори.

"Після організації заходу партизанської кампанії в ключовому штаті [Пенсильванія] цього тижня посол України Оксана Маркарова продемонструвала, що їй не можна довіряти, щоб вона чесно та ефективно служила дипломатом у цій країні. Президент Зеленський повинен негайно її усунути", - сказав він.

Водночас у Білому домі відповіли на невдоволення республіканців через візит президента України на збройовий завод. Зокрема речниця Білого дому Карін Жан-П’єр підкреслила, що у цьому візиті немає нічого надзвичайного.

За її словами, візит відбувся за ініціативи української сторони, а використання транспорту Пентагону для подорожей іноземного лідера у США є звичайною практикою. 

"І тому ми закликаємо республіканців Палати представників відмовитися від цього, від таких політичних речей. Це потрібно зупинити", - наголосила посадовиця.

Вас також можуть зацікавити новини: