Військова допомога Франції Україні виявилася меншою, ніж було зазначено раніше / фото Nexter Group

Загальна військова допомога Франції Україні до 2024 року не сягне максимальної суми в 3 мільярди євро, що було зазначено у двосторонній угоді про співпрацю у сфері безпеки, яку було укладено між країнами 16 лютого, заявив міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню.

Сума до кінця року становитиме трохи більше ніж 2 млрд євро, тоді як у 2022 році вона була в розмірі 1,7 мільярда євро, у 2023 році - 2,1 млрд євро, пише Le Monde.

Лекорню, звернувшись до депутатів комітету з оборони, зазначив, що близько 300 мільйонів євро із загальної суми надійшли "від доходів від заморожених російських активів". На ці гроші Франція фінансує виробництво 155-мм снарядів, артилерійських систем "Цезар" і паливо. Крім того, як повідомляється, близько 533 мільйонів євро у 2024 році йде на пожертвування старого обладнання від французької армії, яке буде замінено новим.

Відео дня

Міністр ЗС Франції також зазначив, що фінансування допомоги Україні також відбувається за рахунок "приросту інфляції", який цьогоріч оцінюється в 400-600 мільйонів євро. ЗМІ пише, що ці "доходи" відбуваються внаслідок сповільнення інфляції порівняно з прогнозами про більш високий рівень інфляції.

"Інша частина допомоги надходить із Фонду допомоги Україні, який дає змогу Києву купувати обладнання безпосередньо у французьких промисловців або у Європейського фонду миру (EFF)", - йдеться в матеріалі.

Як зазначив Лекорню, Франція внесла 1,2 млрд євро до цього інструменту Європейського Союзу, однак вони "є бенефіціарами, оскільки 143 млн євро було отримано міністерством [збройних сил Франції] у 2024 році" на користь України.

Інші новини про європейську військову допомогу Україні

Раніше УНІАН повідомляв, що ЄС змінює підхід у військовій допомозі Україні та переходить до інвестицій у ВПК.

"У ширшому сенсі йдеться про поступову інтеграцію України в західні ланцюжки поставок оборонної промисловості", - зазначив Ян Лессер.

Крім того, Німеччина більше не має наміру передавати Україні важку техніку. Повідомляється, що це відбувається через "виведення", нібито Україна найближчим часом не зможе почати контрнаступ.

Вас також можуть зацікавити новини: