Також експерт розповів, що корейських вояків готують на 4 полігонах у РФ / фото REUTERS

Вояків КНДР в Росії готують не для відправки в Україну, а для протистояння Сеулу, вважає військовий експерт Дмитро Снєгирьов. Про це він сказав в ефірі Київ24.

Він зазначив, що Росії вигідно створити ще одне "вогнище" напруги, щоб підірвати військову підтримку України з боку західних партнерів.

За словами Снєгирьова, Росії немає сенсу залучати військових з КНДР, бо вона ще має власні мобілізаційні ресурси для поповнення.

Відео дня

"Враховуючи кількість депресивних регіонів країни-окупанта, м’яса вистачить ще на довго", - зазначив він.

Експерт зауважив, що РФ має можливості поповнювати особовий склад, не проводячи часткову та загальну мобілізації, йдеться про 3-5 тисяч людей кожного місяця. 

"Відповідно що 10 тисяч вояків з КНДР ніяким чином не вирішують питання тактичних або тим більше оперативних успіхів російських окупантів… Контингент 11 тис. - на що він реально може вплинути? Враховуючи те, що по статистиці Генштабу ЗСУ, щодня 1-1,5 тис. "знищених" окупантів. Тобто це на 10 днів активних бойових дій", - прокоментував Снєгирьов.

Він зауважив, що інформація ГУР про відповідну кількість військових КНДР, які зараз готуються у РФ, - це так званий контрольований витік інформації, це заходи з метою запобігти негативним наслідкам, а саме "можливе" залучення вояків КНДР.

Снєгирьов додав також, що наразі немає даних об’єктивного контролю, які б підтверджували б наявність вояків КНДР на окупованих територіях України. За його словами, першоджерелом інформації про нібито загибель декількох офіцерів з КНДР внаслідок завданого удару по полігону окупованого Донецька був анонімний телеграм-канал "Кремлевская табакерка". 

"Але аналіз інформації дає зрозуміти, що відбувається прямо протилежне по характеру події. А саме - КНДР пішла на ескалацію напруги на Корейському півострові. Для чого? Щоб створити зону напруги й відповідно відволікань зусиль Сполучених штатів і європейських партнерів на можливу протидію військовій агресії з боку КНДР. Подивимось на тлі чого відбувається ця різка ескалація. Це візит міністра оборони РФ в Китайську народну республіку. І на тлі цього візиту відбувається загострення  військових ситуацій навколо Тайваню. А Сеул і Тайвань - ключові стратегічні партнери поза блоком НАТО, тобто вся увага буде переключена на ці гарячі точки", - пояснив Снєгирьов.

Він також звернув увагу, що корейських вояків готують на 4 полігонах у РФ, що розташовані на сході Росії, ближче до Китаю: 

"Полігони розташовані безпосередньо в близькості не до кордонів України. Скоріш за все якраз йдеться про підготовку вояків КНДР до моментів опанування тактики і стратегій, які використані у війні в Україні. І на мою думку, готують їх як раз для протистояння безпосередньо вже з Сеулом".

За його словами, поширення інформації збоку РФ про співпрацю з КНДР має завадити реалізації певних контрактів на військові постачання в Україну.

"Є контракт на постачання 500 тис. снарядів з Сеула в Вашингтон для передачі українській стороні. От для чого потрібна зона напруги. Відповідно також заблокувати військово-технічну співпрацю Сеула з Варшавою, яка наразі є ледь не ключовим стратегічним партнером в моменті закупівель танків, САУ і засобів ураження", - зазначив Снєгирьов. 

Участь військових КНДР на війні в Україні - що відомо

Як повідомляв УНІАН, раніше цього тижня джерела в силах оборони України заявляли, що на Далекому Сході РФ триває підготовка понад 10 тис. північнокорейських військових.

В американському Інституті вивчення війни також зазначали, що "кілька тисяч" північнокорейських піхотинців проходять підготовку на території Росії. Аналітики припускали, що цих солдатів можуть направити на фронт в Україні або в прикордонні райони Росії, "щоб вивільнити резерви для ведення бойових дій".

На початку жовтня видання Kyiv Post, посилаючись на свої джерела в розвідці, заявило, що українські військові знищили шестьох офіцерів армії Північної Кореї під час удару по окупованій території Донеччини 3 жовтня. Як стало відомо, вони прибули на переговори з російськими окупантами.

Президент України Володимир Зеленський учора на пресконференції після участі у засіданні Європейської Ради заявив, посилаючись на дані розвідки, що офіцери з Північної Кореї вже тренують солдатів російської загарбницької армії на окупованій території України.

Водночас джерело в українській розвідці повідомило, що військових з Північної Кореї (КНДР) готують до війни в Україні на чотирьох полігонах Російської Федерації - у містах Хабаровськ, Уссурійськ, Благовєщенськ та Владивосток.

Вас також можуть зацікавити новини: