Україна може провести контрнаступ у 2025 році, поки Путін стикається з проблемами / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

У 2025-му році Україна буде в змозі розпочати новий масштабний контрнаступ. Ця можливість з'явиться завдяки новій техніці, яку їй надають західні союзники, а також свіжосформованим бригадам, чиє комплектування зараз перебуває в процесі. Крім того, ймовірно, Києву дадуть дозвіл на використання більш далекобійних американських ракет ATACMS і британських Storm Shadow проти військових цілей на території Росії, пише The Times.

Проте, навіть без них Київ використовує власні ракети і безпілотники, завдаючи ударів по російських складах боєприпасів, що вже почало приносити свої плоди: перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк заявив, що якщо на початку року співвідношення випущених українських артилерійських снарядів з російськими було 1 до 8 не на користь ЗСУ, то на початок жовтня це співвідношення впало до трьох до одного. Крім того, зазначає видання, хоча Україна стикається з проблемами в наборі війська, але західне виробництво боєприпасів розширюється, а допомога, яку отримує Київ, спрямовується на розвиток власного оборонного промислового сектора. Зовсім недавно Данія пообіцяла виділити понад $500 млн на підтримку збільшення українського виробництва зброї.

При цьому, зазначає The Times, у режиму Путіна є безліч проблем, які безпосередньо можуть позначитися на ефективності ведення військових дій окупаційною армією, а сам глава Кремля зробив недостатньо для того, щоб перемога стала очевидною, хоча достатньо для того, щоб дозволити відкладати ухвалення складних рішень. Незважаючи на те, що стан російської економіки набагато кращий, ніж можна було припустити, Путін, який зараз заплющує очі на деякі тривожні показники прийдешнього року, не зможе вічно перерозподіляти гроші з внутрішніх програм на розширення військового виробництва, вважає Times. Видання цитує російського економіста, який оцінив кінець 2025 року як "вирішальну точку, в якій нинішня рівновага порушиться".

Відео дня

Крім того, пишуть журналісти, дедалі важче стає і схиляти росіян до добровільної участі у війні. У Москві, наприклад, завдяки внескам мерії новобранці отримують бонус під час вступу в армію в розмірі 2,3 мільйона рублів (близько 1 млн грн) і річну зарплату в розмірі 5,2 мільйона рублів (~2,2 млн грн), що більш ніж уп'ятеро перевищує середню зарплату по країні. Але навіть такі суми призвели тільки до короткочасного сплеску вербування, яке зараз стрімко сходить нанівець. Водночас російські генерали вже кілька місяців вимагають проведення нової мобілізації, але Путін, розуміючи, наскільки непопулярним і руйнівним такий захід буде, все ще вагається. Не в плюс грають і відносини Москви з союзниками, такими як Китай, Північна Корея та Іран, які розраховують отримати плату за будь-яку допомогу, яку вони надають, що ще більше спустошує скарбницю Москви.

"На майбутній рік Путін майже напевно зможе збалансувати всі ці тиски. Але він робитиме ставку на те, що зможе нав'язати якийсь мир на своїх умовах, перш ніж напруга в його власній системі стане занадто великою", - підсумовують експерти.

Інші новини про війну в Україні

Раніше УНІАН повідомляв, що експерт оцінив нову "червону лінію" РФ і відповів на запитання, чи розв'яже Путін ядерну війну.

"Кожна із заяв Путіна в різний час була покликана утримати країни НАТО від певних дій - вступ Швеції та Фінляндії до НАТО, постачання Заходом зброї в Україну", - зазначив професор.

Крім того, Путін, за словами Джонсона, боявся, що ракети НАТО полетять на Москву.

Вас також можуть зацікавити новини: