Путін зробив ставку на тривалу "гру", і ця ставка, здається, зіграла / фото REUTERS

Довготривала ставка Володимира Путіна на розкол Заходу і скорочення підтримки України, схоже, починає виправдовуватися. Про це в авторській статті для Neue Zürcher Zeitung пише політичний оглядач Андреас Рюеш. 

На його думку, український президент, безумовно, правий, коли каже, що Путін сприймає лише силу. "Тільки сильна Україна може відмовити його від завоювання, тільки рішучий Захід може розбити мрію про нову Російську імперію. Тому найшвидший шлях до миру лежить через озброєння України", – наголошує оглядач.

Однак спроби Зеленського донести цю просту аксіому до західних союзників та світової спільноти загалом особливого ентузіазму не зустрічають, зазначає Рюеш. Наприклад, канцлер Німеччини Олаф Шольц "малодушно" говорить про необхідність якнайшвидших мирних переговорів. А у США кандидат у президенти Дональд Трамп обіцяє "миттєво припинити війну" і "чітко дає зрозуміти", що хоче просто залишити Україну напризволяще, бо не вважає Росію загрозою для США.

Відео дня

"Зеленський ніби розмовляв зі стіною в ООН і Вашингтоні. В американському Конгресі з ним хотіли зустрітися лише його найбільш переконані прихильники. У Білому домі київський гість отримав багато гарних слів, але при уважнішому слуханні вони виявляються порожніми. Реальність така, що зараз Україна перебуває на смузі програшів, але адміністрація Байдена не бачить необхідності переглядати свою надто боязку підтримку", – каже оглядач.

І це при тому, що західна військова підтримка, попри початкові очікування, з часом не збільшується, а лише скорочується.

Рюеш визнає, що від самого початку російського вторгнення в Україну в західному таборі були різні інтереси. Але останні кілька днів, на його думку, "абсолютно ясно" показали, що розкол між Україною та Заходом, всередині самого Заходу, а часом навіть всередині провідних західних держав значно поглибився. 

"Хоча жоден західний солдат не загинув в українському окопі і жодне західне місто не стало свідком жаху російських ракетних атак, в Америці та Європі більше втоми від війни, ніж в Україні. Цьому агресор Путін може тільки радіти. Коливання Заходу зміцнюють його в його давньому переконанні, що багатий Захід невиліковно ослаблений внутрішньо і що цинічний розрахунок його насильницької політики був правильним", – резюмує оглядач.

Війна в Україні: стратегічні перспективи

Як писав УНІАН, президент Сербії передбачив кінець війни в Україні. За його словами, усе наближається до перемир’я, і тому зараз сторони ведуть запеклу боротьбу за кожне село. Коли ж бої припиняться, буде реалізовано "корейський сценарій" – "тимчасове" перемир’я, яке триватиме десятиліттями без остаточного вирішення самої суті конфлікту.

Також ми наводили думку полковника армії США у відставці Джонатана Світа та воєнно-політичного оглядача Марка Тота, які висловили спільне переконання, що перемога України є неможливою доти, доки ЗСУ не отримають змогу систематично руйнувати російські тили.

Вас також можуть зацікавити новини: