КНДР передала РФ певну кількість ракет власної розробки / фото REUTERS

Північна Корея, ймовірно, надсилає своїх військових спеціалістів на окуповані території України, аби допомогти росіянам освоїти корейську зброю. Про це пише Bloomberg із посиланням на південно-корейських експертів.

Видання нагадує, що у червні президент Росії Володимир Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин підписали угоду про негайну військову допомогу в разі нападу на одного з них. В Пхеньяні цей пакт назвали "найпотужнішим договором", підписаним між двома країнами, який підносить їхні зв’язки до рівня альянсу.

Аналітики зазначають, що можливе розгортання північно-корейських військ в Україні ще більше посилить співпрацю Пхеньяна з Москвою. 

Відео дня

"Росії потрібні війська та інші ресурси для війни, тоді як Північна Корея потребує підтримки Росії для відновлення своєї економіки та розробки ядерної зброї. Інтереси Північної Кореї збігаються з інтересами Росії", — сказав професор політології в Університеті Донг-А Кан Донгван.

В оборонному відомстві Південної Кореї заявили, що нещодавнє повідомлення про загибель на Донбасі кількох офіцерів з КНДР, ймовірно, відповідає дійсності.

На думку експертів, наразі північнокорейські військові, які вже знаходяться поблизу фронту в Україні допомагають росіянам використовувати ракети, які Пхеньян надіслав Росії, враховуючи різницю в обладнанні. Однак вони не задіяні безпосередньо у проведенні наземних боїв, що вкладаються у картину минулих десятиліть.

"Хоча є докази того, що технічний військовий персонал Північної Кореї відвідує поля військових дій у Сирії, протягом багатьох десятиліть не було жодних достовірних повідомлень про загальну присутність північнокорейських солдатів у активних зонах бойових дій", — сказав генеральний директор Korea Risk Group Чад О'Керролл.

Разом з тим аналітик визнав, що для Північної Кореї досвід прямої участі у війні проти України може бути дуже цінним, адже країна не воювала вже багато десятиліть.

Північні корейці на фронті в Україні

Як писав УНІАН, минулого тижня з’явилася інформація про загибель на Донбасі шістьої офіцерів армії КНДР. Начебто вони перебували на полігоні, де росіяни показували їм майстер-клас з проведення "м’ясних штурмів". Саме в цей момент по полігону прилетіли українські ракети.

Тим часом південнокорейські чиновники кажуть, що Пхеньян цілком здатен відправити на фронт в Україну певну кількість своїх військ, аби прямо підтримати загарбницькі зусилля Москви.

Вас також можуть зацікавити новини: