Путін пропонує росіянам картинку наступу на Донбасі, замітаючи Курщину під килим / скріншот

Кремлю вдалося переконати російське суспільство, що вторгнення ЗСУ в Курську область – це щось незначне і взагалі не має значення. Про це пише CNN.

Попри активізацію російських зусиль в останні дні, Україна продовжує контролювати сотні квадратних кілометрів російської території. 

"Наступ росіян здебільшого відбувається на флангах нашого плацдарму. Вони продовжують намагатися просуватися, але успіхи стають поступовими, десь їм вдається зайняти вулицю в селі. Але це відбувається в обох напрямках – ми також контратакуємо і відтісняємо їх", — сказав CNN командир українського батальйону на ім’я Дмитро, який воює на Курщині.

Відео дня

За підрахунками експертів, для витіснення ЗСУ з Курської області Росія розгорнула близько 40 000 військових, яких насмикали потроху з різних ділянок фронту.

"Це еквівалентно тому, щоб нишпорити поміж диванних подушок у пошуках дрібних грошей", — сказав CNN старший науковий співробітник британського аналітичного центру Royal United Services Institute (RUSI) Марк Галеотті.

Як зазначають експерти, Росія намагається уникати відволікання будь-яких значних сил з лінії фронту в Україні для боротьби під Курськом. Хоча спочатку вторгнення ЗСУ було шоком як для уряду, так і для пересічних росіян, Кремлю вдалося применшити значення цієї події в очах народу.

"Стратегія полягає в тому, щоб відвернути увагу населення від того, що сталося, що, безсумнівно, є великим збентеженням, і створити враження, що це несерйозно", – каже Джон Лоух, науковий співробітник програми Росії та Євразії у Chatham House. 

Уряд Путіна охарактеризував наступ ЗСУ в Курській області як "набіг" і навмисне применшив статус своєї контратаки, назвавши її "контртерористичною операцією".

Замість того, щоб зосередити ресурси на звільненні власної території, російські військові розширили свої наступи на кількох фронтах в Україні, зокрема в ключових районах Харківщини, Донбасу та Запоріжжя.

"Здається, дуже високим пріоритетом для Кремля є просування якомога далі на Донбасі, не зважаючи на втрати. Є своєрідне вікно, яке ось-ось закриється, тому що ви потрапляєте в цю пору року, коли дороги перетворюються на бруд", — додав Лоух.

Бої в Курській області: останні новини

Як писав УНІАН, російські війська намагалася відтіснити ЗСУ з позицій у Курській області, але українці тримають "визначені рубежі". Про це заявив президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

За оцінкою військового оглядача Олега Жданова, російські війська просунулися вглиб українських позицій в Курській області на відстань до 7 кілометрів і зупинилися. Сил і засобів просуватися далі у них більше немає, вважає оглядач.

Вас також можуть зацікавити новини: