Росія зазнала величезних втрат і стала слабшою, ніж була / фото facebook.com/93OMBr

Катастрофічний провал російського бліцкригу в Україні, який обернувся для агресора величезними втратами у 30-місячній "м’ясорубці", переконав інших сусідів РФ у їхній здатності так само протистояти можливому російському вторгненню. Про це пише американський журнал The Hill.

Видання зауважує, що за західними оцінками Росія втратила в Україні близько 200 тисяч солдатів убитими і 400 тисяч пораненими. Втрати в основних видах бойової техніки теж є астрономічними. Це, а також успіх України в Чорному морі та глибокі удари по російських військових об’єктах і НПЗ надихнули інших сусідів Росії. Зокрема Естонію.

У середині вересня начальник Генерального штабу Сил оборони Естонії генерал-майор Вахур Карус повідомив в інтерв’ю естоньським ЗМІ про зміну оборонної доктрини країни. В минулому план полягав у тому, аби протриматися 10 днів, перш ніж країну буде окуповано росіянами чи врятовано підкріпленнями від союзників по НАТО. Тепер естонська армія має зовсім інший план.

Відео дня

"Це сталося через зміни, які війна в Україні принесла багатьом союзникам по НАТО. Ми більше не можемо чекати, коли нас вдарять по голові кувалдою, але ми повинні бути тими, хто може зробити певні речі першими", – сказав Карус.

The Hill інтерпретує ці слова як намір Естонії здійснити превентивне вторгнення в Росію, якщо відносини між двома країнами досягнуть точки кипіння. На думку авторів публікації, якщо Естонія так думає, то Латвія, Литва, Азербайджан, Казахстан і Узбекистан — і, можливо, кілька інших колишніх радянських республік — відчувають те саме.

Видання зазначає, що армія Естонії, яка на час війни може розгорнути 60 000 особового складу, цілком здатна за підтримки НАТО реалізувати у російському прикордонні щось на кшталт української операції в Курській області.

"Одним словом, Путіну блискуче вдалося не тільки понизити Росію до рівня другого чи третього сорту, але й оточити її потенційними ворогами", – зазначає видання.

Світ наближається до Третьої світової

Як писав УНІАН, експерт з міжнародної політики Девід Ігнатіус вважає, що світ котиться до тотального конфлікту між наддержавами. На його думку, Росія може почати гібридні або прямі військові операції проти країн Заходу.

Тим часом НАТО складає плани евакуації поранених на випадок війни з РФ. В альянсі розуміють, що вільно використовувати санітарну авіацію, як в Іраку чи Афганістані, у війні з РФ не зможуть.

Вас також можуть зацікавити новини: