Західні аналітики серйозно помилилися, вивчаючи війну в Україні / фото ua.depositphotos.com

Західні аналітики до 24 лютого 2024 року впевнено передбачали, що Росія переможе Україну протягом кількох тижнів або навіть 72 годин. Оцінки виявилися хибними, хоча через них США та інші союзники стали надмірно обережними в наданні допомоги Україні.

Почесний професор Університету Джонса Гопкінса Еліот Коен і професор стратегічних досліджень в Університеті Сент-Ендрюс у Шотландії Філіпс Пейсон О'Браєн заявили, що стандартний аналіз Росії та України у військовому контексті практично ніколи не враховував "задокументованої корупції в російській армії".

Крім того, "ніхто не бачив", який шаблонний характер мають навчання в країні-агресорі, пишуть вони в колонці для The Atlantic.

Відео дня

Російські сили, за їхніми словами, здебільшого складалися не з добре підготовлених кадрів, аналогічних американським і британським солдатам, а з призовників, яких підкупили або змусили підписати контракт на другий рік служби в тій же старій репресивній системі.

Аналітики запевняли, що Росія повністю модернізувала свою армію. Військова доктрина окупантів, особливо організація підрозділів у так звані батальйонні тактичні групи - невеликі піхотні батальйони, підсилені танками та артилерією, - вважалася геніальним організаційним ходом, ідеться в матеріалі.

Багато експертів помилково порівнювали російські війська з їхніми західними колегами, припускаючи, що Росія застосує залякування проти українців. Але російська армія виявилася глибоко недосконалою і жорстокою структурою, а не меншою і менш ефективною американською версією, заявляють Коен і О'Браєн.

Через два з половиною роки Росія втратила до 600 000 осіб; українські міста зруйновані, але як і раніше стоять, а українські дрони досягли Москви. Українці витіснили Чорноморський флот із Криму, потопили третину його кораблів і звільнили морські шляхи для експорту життєво важливих українських сільськогосподарських товарів. Українські війська за останні кілька тижнів захопили територію, що перевищує за площею Лос-Анджелес, у Курській області.

Аналітики у своєму тексті пишуть, що ті самі експерти, які помилилися на початку війни, як і раніше, домінують у публічних і державних дискусіях. Багато з них продовжують недооцінювати шанси України і радять не передавати Україні озброєння, тоді як ЗСУ вже неодноразово доводили свою здатність використовувати західні зразки з великим ефектом, зазначено в тексті.

Деякі зі "знавців" досі застерігають від російської ескалації, аж до застосування ядерної зброї, хоча, як ідеться в дослідженні, "червоні лінії" Кремля зникають одна за одною. Там же зазначено, що важливі статистичні дані, такі як чисельність збройних сил кожної країни, кількість і тип доступної техніки, а також кількість чоловіків і жінок, активно задіяних на службі, часто виявляються набагато менш важливими у війні, ніж такі фактори, як організація, дисципліна, бойовий дух і якість командування на всіх рівнях.

У тексті зазначено, що багато спостерігачів не звертали уваги на все, що змінилося в Україні після 2014 року.

Інша аналітика війни в Україні

Раніше УНІАН повідомляв, що РФ зібрала сотні одиниць техніки на Курщині, але до вторгнення була не готова. Повідомляється, що вогнева міць хоч і була на російському боці, але розвідка росіян виявилася вкрай поганою.

Крім того, ЗСУ скаржаться на неякісні фортифікації біля Гірника на Донеччині. Окупанти почали обстрілювати Гірник, готуючись до штурму. Але фортифікації до цього моменту не готові. Ця картина, за словами експертів, спостерігається всюди, навколо Покровська.

Вас також можуть зацікавити новини: