Байден сигнаалізує Путіну, що Захід розділений / фото Reuters

Американське вето на глибокі удари по РФ надихає Володимира Путіна на продовження агресії і одночасно розхолоджує партнерів України у бажанні продовжувати допомогу. Про це йдеться в редакційні статті авторитетного журналу The Economist.

Видання наголошує, що Росія щодня тероризує Україну ракетами і бомбами, намагаючись знищити енергосистему напередодні зими. Україна запропонувала "пропорційну законну відповідь на ці незаконні напади" – використати західні ракети, щоб вразити військові об’єкти в Росії, з яких ведеться цей обстріл. Наразі Америка відхиляє "це розумне прохання".

Як зазначає видання, Америка не лише не дозволяє використати для ударів по РФ власні ракети ATACMS, але й блокує використання європейських ракет Storm Shadow і SCALP, оскільки вони містять американські комплектуючі. 

Відео дня

"Містер Байден каже ні. Він повинен передумати. (...) На жаль, Америка стримується через недоречний страх перед ескалацією. (...) Росія вже робить там усе можливе, крім використання ядерної зброї, і перехід цього порогу (використання ядерної зброї – УНІАН) викликав би обурення, в тому числі серед її союзників, таких як Китай", – наголошує The Economist. 

На думку авторів публікації, якщо Україні дозволять глибокі удари по РФ, максимум, чим здатен відреагувати Путін – це спроби нашкодити інтересам Заходу деінде, скажімо, надаючи зброю Ірану чи хуситам. Це було б певною проблемою, але зрештою стримування України лише сприяє російській агресії в Європі, вважають у The Economist.

"Обережність Байдена винагороджує нерозсудливість Путіна. Більше того, це позначається на інших слабкодухих, таких як Олаф Шольц, канцлер Німеччини, таким чином розділяючи НАТО. Пан Путін бачить цю розбіжність і робить висновок, що Захід втомився від війни та прагне укласти угоду, яка буде йому на користь", – попереджає видання. 

Україна очікує дозволу на глибокі удари по РФ

Як писав УНІАН, Європарламент закликав зняти з України обмеження на використання західної зброї для ударів по території РФ. Євродепутати наголошують, що Україна не може повноцінно реалізувати своє право на самооборону без скасування чинних обмежень на застосування західного озброєння.

Тим часом Росія до останнього намагається розігрувати карту залякування Заходу, обіцяючи ледь не прямі ракетні удари по Західній Європі, якщо Україні дозволять бити по РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: