Раніше у США виступили проти ізраїльського удару по ядерній програмі Ірану / фото Getty Images

Ізраїльські військові планують "значну і серйозну" відплату Ірану за масовану ракетну атаку по країні на минулому тижні. Зокрема ЦАХАЛ планує розширити свої операції на кількох фронтах до річниці вторгнення в Ізраїль 7 жовтня. Про це повідомляє The Guardian

"Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) готує відповідь на безпрецедентний і незаконний напад Ірану на ізраїльське цивільне населення та Ізраїль", - зазначив анонімно для видання військовий чиновник.

Коли в Ізраїлі заявили, що готують відповідь на іранські ракетні удари, президент США Джо Байден застеріг країну від атак по іранських нафтових об'єктах. 

Відео дня

"Якби я був на їхньому місці, я б думав про інші альтернативи, ніж завдання ударів по нафтових родовищах", - наголосив Байден під час щоденного брифінгу в Білому домі.

В адміністрації президента США також заявили, що виступають проти ізраїльського удару по ядерній програмі Ірану. 

У The Guardian додали, що наразі є припущення, що внаслідок удару по Бейруту загинув Хашим Сафі ад-Дін, який мав стати наступником вбитого лідера "Хезболли" Хасана Насралли. Ліванські силові структури зазначали, що Сафі ад-Дін не виходив на зв'язок з п'ятниці.

У виданні, посилаючись на припущення експертів, зауважили, що Сафі ад-Діна було вбито разом з помічниками та іранськими радниками внаслідок потужного удару, що ускладнив пошук тіл загиблих. Своєю чергою після цієї атаки армія Ізраїлю заявила, що влучила у штаб-квартиру розвідки "Хезболли", проте не розкрила, хто саме там знаходився. 

У матеріалі нагадали, що Ізраїль готується відзначити першу річницю руйнівної атаки ХАМАС, яка відбулася 7 жовтня 2023 року, внаслідок чого розпочалася теперішня війна в Газі, яка також охопила Ліван, створивши небезпечну кризу в регіоні. 

Ситуація на Близькому Сході - останні новини

Раніше колишній президент США Дональд Трамп заявив, що Ізраїль має завдати ударів по ядерних об'єктах Ірану у відповідь на ракетний удар країни цього тижня. 

"Вони запитали [Байдена]: "Що ви думаєте про Іран? Ви б ударили по Ірану?". І він сказав: "Тільки б вони не вдарили по ядерному обладнанню". Адже це те, що ви хочете вдарити, вірно? Я сказав: "По-моєму, він помилився. Хіба це не те, по чому ви маєте вдарити?" - зазначив він.

Також повідомлялось, що 3 жовтня Ізраїль завдав ударів по центру Бейрута. Тоді влада Лівану повідомляла, що загинуло щонайменше шестеро людей, ще семеро отримали поранення.

Вас також можуть зацікавити новини: