Лукашенко зробив заяву щодо вторгнення РФ в Україну з територію Білорусі / REUTERS

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що російський диктатор Володимир Путін у лютому 2022 року без попередження здійснив вторгнення в Україну з території його країни.

Як заявив Лукашенко в інтерв'ю ВВС, Путін нібито не попередив його про свої плани щодо використання території Білорусі у війні проти України.

"Проходили навчання за участю кількох тисяч російських солдатів. Путін почав виводити ці війська з того місця, де вони перебували на півдні Білорусі, вниз дорогою, вздовж кордону з Україною. Якоїсь миті він перенаправив частину цих військ на Київ. Я впевнений, що їх спровокували", - сказав Лукашенко.

Відео дня

Білоруський диктатор запевняє, що вихід російських сил з Білорусі повністю залежав лише від Путіна. Він уточнив, що російський правитель не телефонував йому з поясненнями, що відбувається. Ба більше, сам Лукашенко теж не ініціював дзвінок щодо цього. "Він мені не дзвонив. І я йому не дзвонив. Це його війська, і він має право виводити їх кудись хоче", - сказав Лукашенко.

Після початку війни Росія розмістила тактичну ядерну зброю у Білорусі, але Лукашенко запевнив, що без його згоди Путін не зможе застосувати її у конфлікті проти України. Сам він готовий вдатися до нього, "тільки якщо чобіт одного солдата ступить на територію Білорусі".

Роль Білорусі у війні

Нагадаємо, на початку повномасштабної війни Білорусь стала плацдармом для російської загарбницької армії. Саме з її території окупанти заходили на територію України.

Також Путін та Лукашенко оголошували про розміщення тактичної ядерної зброї на території Білорусі. Крім того, там проходять навчання солдати армії РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: