Президент США Джо Байден може гучно грюкнути дверима на прощання / фото European Union

Після голосування на виборах президента США 5 листопада чинний керівник Америки Джо Байден залишатиметься на посаді 76 днів – до інавгурації його наступника у січні. За цей час він може без політичних наслідків для себе зробити дуже багато на користь Україні, пише в авторській колонці для The Washington Post європейський оглядач газети Лі Хокстадер.

"Байден залишатиметься на посаді 76 днів після виборів — кульгава качка, але не імпотент. Щодо України, то він був би мудрим, якщо б використав період міжцарів’я як можливість перевернути ситуацію у війні, яку веде Росія за наказом диктатора Володимира Путіна", – пише оглядач.

Так, в разі перемоги Дональда Трампа Байден міг би негайно дозволити Києву завдавати глибоких ударів по Росії американськими ракетами ATACMS. Байден опирався цій ідеї, боячись спровокувати ескалацію з боку Росії. Але бряцання зброєю Путіна поки що виявилося блефом.

Відео дня

"Навіть невелика зміна імпульсу на користь України може допомогти запобігти спробам Трампа змусити Київ підкоритися вимогам Москви", – наголошує Хокстадер.

Велика Британія та Франція, ймовірно, підтримали б дозвіл Україні вражати російську територію ракетами західного виробництва, які рухаються набагато швидше, ніж безпілотники українського виробництва. Схвалення Байдена також могло б стати політичним прикриттям для канцлера Німеччини Олафа Шольца, щоб відправити в Україну власні ракети великої дальності Taurus.

Якщо ж вибори виграє Камала Гарріс, Байден міг би зняти свої заперечення щодо запрошення України в НАТО, вважає журналіст. Це змусило б Німеччину послідувати цьому прикладу, а також можливо Угорщину та Словаччину. 

"Це був би перший крок до гарантій безпеки, який міг би схилити Україну до мирної угоди на реалістичних умовах і сигналізувати Путіну, що його неоімперіалістична фантазія підкорити Україну приречена", – вважає Хокстадер.

Вибори в США 2024: останні новини

Як писав УНІАН, Трамп може програти вибори через свою позицію щодо України. Навіть республіканці готові голосувати за суперницю Трампа через його негативне ставлення до України.

Також ми розповідали, що Камала Гарріс трохи випереджає Дональда Трампа у передвиборчих рейтингах – 46% проти 43%. 

Вас також можуть зацікавити новини: