Майя Санду виграє перший тур виборів президента Молдови/ фото REUTERS

У Молдові голосування на президентських виборах і референдумі про євроінтеграцію завершилося о 21:00 за місцевим часом.

ЦВК Молдови опрацювала понад 75% бюлетенів після закінчення президентських виборів. Майя Санду набрала понад 36,38% голосів. На другому місці Олександр Стояногло - у нього понад 29,17%, Ренато Усатий набрав понад 14%. Відповідно буде 2-й тур виборів 3 листопада, бо ніхто з кандидатів не набрав більше 50% голосів.

Результати референдуму по вступу в ЄС поки наступні: 44,6% підтримали вступ, 55,3% - проти.

Відео дня

Голосування ще тривало на закордонних виборчих дільницях, насамперед у країнах Європи, де час 21:00 ще не настав. У цих країнах живе численна діаспора, повідомляють і про високу явку виборців.

Загалом по країні наразі явка становить 51,41%. Явка важлива для результатів референдуму: щоб його визнали таким, що відбувся, у ньому мають узяти участь не менше третини зареєстрованих виборців.

Вибори в Молдові

На початку місяця на вулицях Молдови були помічені численні афіші з анонсом концерту відомої української співачки Анастасії Приходько. На банерах були заклики проти євроінтеграції. Виявилося, що це частина російської інформаційної війни, але артистка все ж причетна до цих постерів. Афіші розвісили по місту в рамках російської кампанії з дезінформації перед президентськими виборами в країні та референдумом щодо її вступу до Європейського Союзу.

На рекламних банерах була зображена сама Приходько, а також напис "NU EC" у кольорах українського прапора. У перекладі ця фраза означає "Ні в ЄС".

Вас також можуть зацікавити новини: