Санду заявила про фальсифікації на виборах / REUTERS

У Молдові 20 жовтня відбулися президентські вибори, а також референдум щодо вступу до ЄС, чинна президентка країни Майя Санду заявила, що вибори зіткнулися з "безпрецедентним" втручанням ззовні.

Так, за результатами опрацювання 98% бюлетенів Майя Санду лідирує в першому турі з результатом 41,86% голосів. За її суперника, проросійського кандидата Олександра Стояногло проголосували 26,32%. На третьому місці - Ренато Усатий - 13,78%.

З огляду на результати в країні, відбудеться другий тур президентських виборів, оскільки ніхто не набрав більше половини голосів. Він запланований на 3 листопада, протистояти один одному будуть Санду і Стояногло.

Відео дня

За результатами референдуму про вступ до ЄС думки громадян розділилися порівну - 50,10% проголосували проти, а 49,90% - за, опрацьовано 98% бюлетенів. Водночас аналітики вважають, що позитивна відповідь все ще може здобути перемогу, оскільки ще не до кінця підраховано голоси представників діаспори, які в основному виступають за ЄС.

Президент Молдови Майя Санду вже заявила, що недільні вибори зіткнулися з "безпрецедентним" втручанням ззовні. У своєму зверненні до молдаван Санду заявила, що існують "явні докази" того, що злочинні угруповання, які працюють разом з іноземними силами, ворожими інтересам Молдови, намагалися скупити 300 000 голосів.

"Їхньою метою було підірвати демократичний процес. Їхнім наміром було посіяти страх і паніку в суспільстві... Ми чекаємо остаточних результатів, і ми відповімо твердими рішеннями", - сказала вона.

Напередодні голосування опитування показали, що більшість молдаван підтримують вступ до Європейського союзу. Водночас щонайменше п'ять кандидатів закликали своїх прихильників або бойкотувати референдум, або голосувати "ні", стверджуючи, що референдум - це виверт, покликаний посилити позиції Санду на виборах.

Вибори в Молдові - що відомо

Напередодні голосування влада країни заявляла про активні спроби тиску з боку Росії.

Так, поліція Молдови розкрила схему, в рамках якої місцевих жителів відправляли в Росію для навчання участі в громадянських заворушеннях у Кишиневі та інших великих містах країни. Організатори пов'язані з біглим прокремлівським бізнесменом Іланом Шором. Також влада заявляла, що Росія організувала "мафіозну" мережу, через яку платила молдаванам за те, щоб вони проголосували проти вступу до ЄС на референдумі 20 жовтня, а також проти прозахідного президента Майї Санду на одночасних виборах.

Вас також можуть зацікавити новини: