У Польщі знижується підтримка українських біженців / фото ua.depositphotos.com

Підтримка українських біженців у Польщі знижується, і все більше поляків хочуть, щоб чоловіків призовного віку відправляли назад в Україну. Як пише Euractiv, посилаючись на дані соцопитування, проведеного Національним статистичним управлінням Польщі, близько двох третин респондентів (67%) підтримали цю ідею, в той час як трохи більше п'ятої частини (22%) виступили проти.

Також соцопитування показало, що кількість поляків, які підтримують прийом українських біженців, знизилася до мінімуму з початку повномасштабної війни Росії в Україні.

"Кількість поляків, які вважають, що країна повинна приймати українських військових біженців, впала до 53%, що є найнижчим показником з лютого 2022 року, коли 94% респондентів заявили, що підтримують прийом біженців. Цей показник залишався вище 80% протягом усього 2022 року", - пише Euractiv.

Відео дня

При цьому аналітики вважають, що таке різке зниження підтримки може бути пов'язане із "зерновою кризою".

Кількість поляків, які висловлюють відкриту незгоду з прийомом українських біженців, зараз становить 40% порівняно з 3% у березні 2022 року. При цьому чоловіки ставляться до українців більш прихильно - 60% порівняно з 47% жінок.

Крім того, близько половини поляків (51%) стурбовані тим, що Росія може застосувати ядерну зброю проти України, що менше, ніж на початку повномасштабної війни, коли такі побоювання висловлювали 77%.

Водночас 46% опитаних хочуть, щоб Україна продовжувала воювати, а 39% підтримують мир навіть ціною територіальних або політичних поступок з боку України.

На запитання, чи вважають вони, що Україні доведеться відмовитися від частини своєї території, 44% відповіли ствердно, водночас 19% вважають, що росіяни підуть із територій, окупованих із 2022 року, а 6% думають, що вони відмовляться від територій, окупованих із 2014 року. Тільки 4% вважають, що Росія вторгнеться далі в Україну.

Українські біженці в Європі - новини

З березня 2025 року українським біженцям, які прибуватимуть до Ірландії, не надаватимуть житло. У країні таким чином хочуть стимулювати українців самостійно орендувати житло.

А уряд Норвегії оголосив, що більше не буде автоматично надавати притулок усім українцям. Відтепер заявки біженців із західних областей України розглядатимуть в індивідуальному порядку.

Вас також можуть зацікавити новини: