У Байдена продовжують побоюватися ескалації з боку Путіна / колаж УНІАН, фото REUTERS, European Union

Зменшення підтримки України на Заході дає Путіну можливість переозброїтися для наступної завойовницької війни. Впевненість у цьому у своїй статті для The Guardian висловив старший науковий співробітник Європейського політичного центру (EPC) Пол Тейлор.

За його словами, на Заході панує гнітюче відчуття того, що підтримка українців у боротьбі з російською агресією слабшає - США зайняті президентськими виборами та ескалацією війни на Близькому Сході; Франція відвернута політичною і фіскальною кризами; Німеччина паралізована чварами в трипартійній коаліції.

Як зазначив один високопоставлений західний чиновник, щоб підштовхнути європейців до радикальніших кроків, може знадобитися "другий шок" масштабу повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Цей шок може містити раптовий обвал української оборони, ще одну бійню, як у Бучі, або, можливо, повернення Дональда Трампа до Білого дому, перерахував Тейлор.

Відео дня

"На початку цього року був певний імпульс для більшої європейської оборонної інтеграції, коли комісія опублікувала свою оборонно-промислову стратегію. Але він згас після європейських виборів через політичні проблеми в ключових столицях", - додав чиновник.

Як наголошується в статті, тепер, щоб відновити цей імпульс і вкласти більше грошей в оборонні зусилля ЄС, може знадобитися "землетрус" - наприклад, повернення до влади скептично налаштованого щодо НАТО Трампа.

Виступаючи на засіданні Європейського політичного центру (EPC) щодо ситуації на полі бою в Україні, генерал-майор армії США у відставці Гордон Девіс обурився тим, що адміністрація президента США Джо Байдена продовжує надавати Україні рівно стільки, щоб тримати Київ на плаву, побоюючись ескалації з боку Путіна:

"Ми хочемо не "стільки, скільки буде потрібно", а "чого б це не коштувало".

На думку автора, для європейських урядів, попри їхні внутрішні скрути, вибір має бути зрозумілим: необхідно підтримувати Україну рішучіше зараз, щоб не дозволити Путіну переозброїтися для наступної війни.

Переговори щодо України - що повідомлялося

Нагадаємо, як писав Bloomberg, у суботу, 12 жовтня, у Берліні канцлер Німеччини Олаф Шольц має намір прийняти лідерів США, Франції та Великої Британії для переговорів щодо України.

Зазначалося, що після цього Шольц, президент США Джо Байден, президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер вирушать на авіабазу США в Рамштайн для додаткових переговорів із приблизно 20 іншими лідерами, включно з президентом України Володимиром Зеленським та прем'єр-міністрами Італії, Польщі та Канади.

Вас також можуть зацікавити новини: