Володимир Путін, Дональд Трамп / Reuters

Президент Дональд Трамп майже ніколи не був належним чином підготовлений до телефонних розмов з лідерами Росії й Туреччини. Через це вони мали можливість скористатися ним різними способами. Частково так склалося тому, що ці розмови, як і у випадку більшості лідерів інших держав, ці телефонні переговори записували спецслужби.

Про це пише CNN з посиланням на власні джерела, які розповіли, що під час розмов з Володимиром Путіним американський президент здебільшого говорив про себе. Часто ці його розповіді були зверхні й переповнені самовихвалянням. Він хвалився "безпрецедентними успіхами" в розбудові економіки США.

Читайте такожЗМІ: Трамп обзивав Меркель "дурепою" і хвалився своєю геніальністю

Відео дня

Трамп глузливо наголошував, наскільки він розумніший й "сильніший", ніж "імбецили" й "слабаки", які займали Овальний кабінет до нього. Особливо така його риторика стосувалася Барака Обами. В розмовах з Путіним він пригадував, як колись проводив конкурсом краси "Міс Всесвіт" у Москві, а також улесливо добивався схвалення й захоплення з боку Путіна.

Один з неназваних членів адміністрації сказав CNN, що російський президент просто "обіграв" Трампа. І якщо порівнювати Путіна з гросмейстером, тоді американський лідер був лише випадковим гравцем у шашки.

"В той час, коли Путін дестабілізує Захід, президент США сидить і думає, що він може вихваляти себе як бізнесмена і жорсткого хлопця, а Путін за це буде його поважати", - сказав співрозмовник видання, додавши, що інколи переговори між Трампом і Путіним були схожими на балаканину "двох хлопців у джакузі".

CNN пише, що численними телефонними розмовами з Путіним, про які стало відомо виданню, Трамп шокував своїх радників з національної безпеки й голів адміністрації. При цьому проблема була не так в певних поступках, як в манері.

Читайте такожAtlantic Council: Трампу виявилося не так начхати на Україну, як здавалося

Трамп відверто добивався схвалення Путіна, при цьому ігноруючи політичну експертизу й важливі проблеми у відносинах з Росією включно з правами людини чи угодами про контроль ядерних озброєнь.

За час президентства Трампа його зовнішньополітичним гаслом було "Америка перш за все". Він просував погляди, згідно з якими американські союзники й вороги несправедливо користувалися економічними перевагами доброї волі США в торгівлі. І що найближчим союзникам потрібно збільшити свої частки у витратах на оборону. Але при цьому Трамп часто висловлював повагу до Росії, називаючи її великим світовим гравцем. Він наголошував, що в інтересах США збудувати конструктивні й дружні відносини через його особистий діалог з Путіним.

В окремих інтерв'ю двоє високопоставлених чиновників США розповіли CNN, що Трамп наївно перебільшував важливість Росії, другосортної авторитарної держави з економікою, на яку припадає менше 4% від світового ВВП. Але Трамп раптом наділяв її і авторитарного Володимира Путіна паритетом зі США і їхнім президентом.

Читайте такожFinancial Times: Росія не може собі дозволити ще 15 років "війни" з Заходом

Тим самим він підривав більш реалістичний погляд на Росію, який просував Конгрес, американські розвідувальні управління, а заодно й післявоєнний політичний консенсус між США і Європою.

"Трамп віддав перевагу, яка була тяжко здобута в Холодній війні", - сказав один з неназваних чиновників.

"Він дав Путіну й Росії легітимність, якої у них ніколи не було, кинув їм рятувальне коло. Тому що немає сумнівів, що Росія - сила, яка занепадає. Він грається з чимось, чого не розуміє. Й він дає їм владу, яку вони агресивно використають", - додав чиновник.