'Тактика обезглавлення': експерт розкрив, чого Україна може навчитись від Ізраїлю

Тактика Ізраїлю щодо ударів по "Хезболлі" може стати корисною для України, яка веде боротьбу проти Росії, пише директор Christie and Associates у Лондоні, експерт з міжнародної безпеки Кейсі Крісті для Kyiv Post.

Україна може отримати значну перевагу, зосередивши свої зусилля на виявленні та націлюванні на ключових російських лідерів і активи. Це здатне змінити хід війни, змушуючи Росію постійно переглядати своє командування. Така стратегія може мати суттєвий вплив на моральний дух та згуртованість російських військ, які вже перебувають у складній ситуації, змушуючи Москву витрачати ресурси на закриття прогалин у командуванні, відволікаючись від наступальних дій.

Для досягнення успіху в цьому напрямку Україні необхідно інтегрувати свої розвідувальні можливості з високоточними ударами. Після дозволу використовувати західну зброю для ударів по цілям на території Росії, ЗСУ зможуть досягти значних результатів і наблизити кінець війни, пише Крісті.

Відео дня

Приклад Ізраїлю демонструє не лише силу розвідки, але й здатність швидко перетворювати її в дієві операції. Для України ключовим завданням є створення такої системи розвідки, яка генерує оперативні дані та максимально ефективно використовує їх для досягнення успіху.

Операція ЦАХАЛу в Лівані є прикладом сучасної війни, де ефективна розвідка підтримується добре організованою командною структурою, що забезпечує точне виконання завдань.

Крісті підсумував, що впровадження подібної стратегії Україною, з акцентом на націлення на важливі російські цілі та інтеграцію багатодоменних операцій, може змінити хід війни на її користь, спричинивши хаос і страх серед російських військових і підірвавши загальну стратегію Москви.

Операції Ізраїлю в Лівані

В кінці вересня угруповання "Хезболла" обрало нового лідера замість вбитого Хасана Насралли. Ним став його двоюрідний брат Хашим Сафі ад-Дін. Втім, за кілька днів Ізраїль його ліквідував.

Сам Насралла був ліквідований 28 вересня внаслідок удару ізраїльських ВПС. Його ліквідували під час атаки на центральний штаб організації на півдні Бейрута. Через деякий час того ж дня "Хезболла" офіційно підтвердила загибель Насралли. 

Насралла був не тільки військовим лідером організації, яка має більше балістичних ракет, ніж більшість країн світу, а й релігійним лідером серед прибічників угруповання. Починаючи з 1992 року, коли Насралла очолив "Хезболлу", він перетворив її на одну з найвпливовіших сил. Нині "Хезболла" процвітає на Близькому Сході, в Європі та Південній Америці. Таких результатів Насралла домігся за всебічної підтримки Ірану.

Вас також можуть зацікавити новини: