Карім Хан зауважив, що для цього потрібно організовувати стратегію розслідування / фото ua.depositphotos.com

У Міжнародному кримінальному суді є мандат на розслідування випадків ймовірних страт військовополонених, які відбуваються під час війни в Україні. Про це заявив головний прокурор МКС Карім Хан під час зустрічі з українськими журналістами у Гаазі, передає Радіо Свобода

"Кожне положення Римського статуту… можна застосувати, вони всі мають значення. Наша робота полягає у тому, щоб застосовувати методологічний підхід, організовувати стратегію розслідування. І послання має бути уже чітким: незалежно від того, чи є хтось головою держави, уряду, командиром або солдатом, як каже генеральний секретар (ООН), навіть війни мають правила, і ніхто не має права страчувати цивільну людину або військовополоненого…", - наголосив він.

За словами Каріма Хана, якщо така людина діє безкарно, то це може бути в юристикції Міжнародного кримінального суду, оскільки Гаага має юрисдикцію щодо подій в Україні. 

Відео дня

Страта українських військовополонених - що відомо

Раніше омбудсман України Дмитро Лубінець відреагував на відео, на якому російські окупанти стратили українських військовополонених. За його словами, такі інциденти "неприпустимі і є порушенням прав людини". 

Також держдепартамент США відреагував на інформацію про наймасовішу страту українських полонених російськими солдатами. Він підкреслив, що від самого початку повномасштабного вторгнення "Росія вчиняє жахливі дії".

Вас також можуть зацікавити новини: