Військово-повітряна база США Рамштайн у Німеччині / REUTERS

Сполучені Штати Америки виведуть 11 900 військовослужбовців з Німеччини.

Про це заявив у середу, 29 липня, міністр оборони США Марк Еспер, передає DW із посиланням на dpa.

Він стверджує, що такі дії Вашингтона збільшать "стратегічну гнучкість" збройних сил США.

Відео дня

Близько 6400 американських військових відправлять назад у США, а ще 5600 мають перекинути в інші країни-члени НАТО, як-от Італію і Бельгію, а також - за умови укладення відповідних домовленостей - до Польщі та країн Балтії.

Це рішення найбільше зачепить американську військову базу у Штутгарті у федеральній землі Баден-Вюртемберг. Військові повинні будуть її покинути "якнайшвидше", можливо, протягом "тижнів", зазначив Еспер.

Читайте такожЗМІ: Трамп обзивав Меркель "дурепою" і хвалився своєю геніальністю

Американські військові бази розміщені також в інших німецьких федеральних землях - в Рейнланд-Пфальці та Баварії. Військова присутність США десятиліттями впливала на економічний розвиток цих регіонів. Зокрема, на військових базах США у Німеччині працюють тисячі місцевих німців. Згідно з оцінками, які наводить dpa, лише військово-повітряна база США Рамштайн щороку генерує в регіональній економіці 2 мільярди доларів.

Також США перенесуть штаб-квартиру Європейського командування збройних сил США (Eucom) з німецького міста Штутгарт у Баден-Вюртемберзі в бельгійське місто Монс. Про це повідомив головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі генерал Тод Уолтерс.

Нагадаємо, що 15 червня президент США Дональд Трамп підтвердив намір скоротити чисельність американських військовослужбовців у Німеччині до 25 тисяч осіб. Рішення обумовлене тим, що Берлін "не виконав зобов'язань" щодо фінансування НАТО, пояснив тоді Трамп. Зараз у Німеччині розміщені близько 35 тисяч солдатів і офіцерів Сполучених Штатів Америки. Отже, США виведуть з ФРН навіть більше військ, ніж планувалося спочатку.