Путін переконаний у слабкості Заходу і вксь час його випробовує / фото REUTERS

Російський диктатор Володимир Путін вважає Захід гнилою структурою, тому він намагатиметься перевірити міцність "червоних ліній" Європи і США. Зокрема через спроби посіяти глобальний хаос шляхом диверсій різного характеру, пише The Economist.

"Ми бачили підпали, диверсії та інше: небезпечні дії, що здійснюються з дедалі більшою безрозсудністю. Зокрема ГРУ виконує постійну місію зі створення хаосу на британських і європейських вулицях", — сказав керівник британської служби внутрішньої безпеки та контррозвідки MI5 Кен Маккаллум.

Його колега із MI6, британської зовнішньої розвідки, сер Річард Мур висловився більш відверто.

Відео дня

"Російські спецслужби, чесно кажучи, трохи здичавіли", - каже він.

Зазначається, що найманці Кремля витіснили західних суперників із кількох африканських держав. Російські хакери, за словами спецслужб Польщі, намагалися паралізувати країну в політичній, військовій та економічній сферах. Російські пропагандисти поширюють дезінформацію по всьому світу. І це на тлі спроб розмістити ядерну зброю на орбіті.

"Те, що Путін намагається зробити, це вдарити по нас всюди. Всюди й одразу", — стверджує англо-американська політологиня, колишня директорка Ради національної безпеки США Фіона Гілл.

За її словами, Росія намагається максимально тиснути на НАТО, не провокуючи пряму війну. 

"У нас також є червоні лінії, і Путін намагається їх намацати", – каже пані Гілл.

Однак фахівці наголошують, що Росія зовсім не є непереможною. Вона все більше стає молодшим партнером Китаю, її вплив у Сирії поступово згасає. Керівник MI6 каже, що російську підривну діяльність можна перервати за допомогою "старої доброї безпеки та розвідувальної роботи", спрямованої на виявлення офіцерів розвідки та злочинців, які стоять за нею.

Російська активність на світовій арені

Як писав УНІАН, Росія та Китай поступово збирають глобальну антизахідну коаліцію під парасолькою БРІКС. Останнім часом кілька країн з проблемною демократією (чи без неї взагалі) та антизахідним світоглядом подали заявки на вступ туди.

Також ми розповідали, що РФ буде здатна атакувати територію країн-членів НАТО протягом найближчих 6 років. Таку думку висловив керівник розвідувальної служби Німеччини Бруно Каль.

Вас також можуть зацікавити новини: