На параді у Мінську помітили "Шахеди" / коллаж УНИАН, скриншоты

На параді в білоруській столиці показали дрон-камікадзе "Герань-2" (більше відомий в Україні як "Шахед") у складі комплексу "Кочівник", представлений диктором у якості "нової вітчизняної розробки" Республіки Білорусь. Про це повідомляють російські Телеграм-канали. 

На параді у Мінську помітили "Шахеди" / фото t.me/bmpd_cast

Крім цього, у парадній колоні пройшли, зокрема, російські оперативно-тактичні ракетні комплекси "Іскандер-М" із наклейками радіаційної небезпеки. Скоріш за все, вони покликані продемонструвати можливість застосування ядерної зброї.

У парадній колоні пройшли російські ОТРК "Іскандер-М" / фото t.me/bmpd_cast

Shahed-136 - довідка  

Shahed-136 (або "Герань-2", як його називають росіяни) є літаком-снарядом іранського виробництва, вперше представленим у 2020 році. 

За даними з відритих джерел, дальність його польоту досягає 1000-2000 км. Вага бойової частини становить 40-50 кг, втім є інформація про збільшення БЧ

Аппарат широко використовується під час російського вторгнення в Україну. Застосовувати версію дрону власного виробництва росіяни почали у 2023-му. 

Росія пропонує нові "Шахеди"

Раніше стало відомо, що росіяни пропонують на ринку нову версію БПЛА, яка отримала назву М 237. Апарат являє собою російський варіант іранського Shahed-238.

Відомо, що дрон отримав турбореактивний двигун. М 237 має максимальну злітну масу 370 кг, а його бойова частина становить 50 кг. Швидкість БПЛА - 600 км/год, дальність заявлена на рівні 1000 км.

Повідомлялось, що росіяни хочуть продавати М 237 по 1,4 млн доларів за безпілотник, однак це на думку експертів ставить хрест на самій концепції, адже не дозволяє дійсно масове використання таких БПЛА. 

Вас також можуть зацікавити новини: