РФ провела невдалі випробування ракети "Сармат" / колаж УНІАН, фото OSINT-аналітик Джордж Баррос

Після невдалого випробування міжконтинентальної балістичної ракети РС-28 "Сармат" (за класифікацією НАТО - Satan II) Росія на довгий час опиниться без технічно готової важкої ракети. Про це заявив експерт з російської ядерної політики, науковий співробітник Центру міжнародної та оборонної політики Університету Квінс, кореспондент видання Defense News Максим Старчак, пише "Медуза".

"Найголовніше - це навіть не технічні проблеми у ракети. Якось її доведуть до розуму. А те, що зруйнувалася шахта ракети. Щоб відновити її або побудувати нову, підуть місяці або навіть роки. Це означає, Росія істотно затримає випробувальну програму "Сармата" і на довгий час опиниться без технічно готової важкої ракети. "Воєвода" не літав понад 10 років. "Сармат" теж не летить уже протягом двох років", - сказав він.

Серед імовірних причин провалу випробувань експерт назвав:

Відео дня
  • вибух міг статися під час завантаження палива, якщо не дотрималися якихось процедур;
  • вибух міг статися і під час вивантаження палива, коли було виявлено технічну проблему і старт перервали;
  • міг статися витік палива під час підготовки старту ракети;
  • міг вибухнути двигун першого ступеня відразу після запалювання або запуску;
  • могла не пройти команда на запуск двигуна, і ракета впала назад, вибухнувши і зруйнувавши шахту.

Російська ракета РС-28 "Сармат" - що відомо

Експерт із посиланням на російські джерела заявив, що заявлені характеристики ракети "Сармат" такі:

  • дальність польоту - до 18 тисяч кілометрів,
  • стартова маса - близько 208 тонн.
  • може нести до 16 ядерних боєголовок індивідуального наведення, а також гіперзвукові плануючі боєголовки "Авангард".

"Це ракета шахтного базування, і вона має бути розміщена у двох дивізіях РВСП: у селищі Домбаровський Оренбурзької області та селищі Сонячний (Ужур) Красноярського краю. У 2022 році було підписано контракт на серійне виробництво, а у вересні 2023-го "Сармат" формально був прийнятий на озброєння. Але жоден полк РВСП ракетою "Сармат" ще не озброєний", - додав Максим Старчак.

Він також нагадав, що ракету РС-28 "Сармат" створюють для заміни такої самої важкої ракети "Воєвода", української розробки і виробництва. У "Воєводи" давно минули терміни придатності, сказав експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 22 вересня в Росії під час випробування вибухнула міжконтинентальна балістична ракета РС-28 "Сармат". Вона здетонувала в шахті.

Вас також можуть зацікавити новини: