Водночас у Bloomberg зазначили, що повільне запровадження санкцій дозволило Путіну отримати вигоду / скриншот

Аргумент про те, що санкції проти РФ не працюють, тому немає сенсу турбуватися, є "звичайнісіньким пропагандистським ходом Путіна", який має на меті підірвати підтримку обмежень у США та країнах Європи. Про це пише авторка Стефані Бейкер для Bloomberg

"Одразу після повномасштабного вторгнення лунали надто оптимістичні прогнози, що безпрецедентні кроки призведуть до краху російської економіки. Цього не сталося. Кремль оговтався завдяки високій ціні на нафту, яка є основою російської економіки", - зазначила вона.

За словами експерта, країни "Великої сімки" намагалися підірвати потік грошей на нафту, а саме встановили верхню межу ціни на російську нафту та заборонили західні послуги для нафти. Це діяло впродовж декількох місяців, проте потім РФ зібрала тіньовий флот танкерів для перевезення нафти в Азію, а Індія поглинала постачання. 

Відео дня

"Зіткнувшись з жорстким контролем за експортом американських і європейських технологій, Росія використовувала підставні компанії в Китаї, Гонконгу та Індії для імпорту мікросхем, необхідних їй для виробництва високоточної зброї. У відповідь Вашингтон почав грати в "кішки-мишки", щоб закрити лазівки, націлившись на посередників, які беруть участь у торгівлі нафтою, золотом і технологіями", - нагадала Бейкер.

Авторка видання зауважила, що 17 жовтня Велика Британія внесла до чорного списку ще 18 танкерів, таким чином загальна кількість російських суден, які потрапили під західні санкції, склала 90. Водночас як наголосила Бейкер, "Кремль отримав вигоду від слабкого правозастосування", також вона підкреслила:

"Путін хотів би, щоб світ вважав, що санкції коштують США і Європі більше, ніж Росії. Але для того, щоб санкції мали вплив, потрібен час. Російська економіка починає відчувати тиск зростаючої ізоляції в поєднанні з рекордними витратами Путіна на війну. Інфляція вперто тримається на високому рівні - 8,6%, що змушує центральний банк підвищити відсоткові ставки до 19%".

Також вона зазначила, що дефіцит робочої сили в Росії безупинний, адже Кремль шукає людей для війни в Україні. Посилаючись на прогнози Олександра Ісакова з Bloomberg Economics, Бейкер додала, що Росія наближається до уповільнення темпів зростання, а вже у 2025 році ці темпи впадуть до 1,2%.

"Санкції, безумовно, є однією з причин уповільнення. Капіталу менше, запозичення обмежуються лише місцевими заощадженнями, тоді як торгові розрахунки є більш дорогими і вимагають більше часу, що еквівалентно збільшенню відпливу капіталу", - пояснив Ісаков.

За словами авторки Bloomberg, повільне запровадження санкцій лише дозволило російському диктатору "пристосуватися та отримати вигоду". 

"Якщо Трамп або Камала Гарріс дійсно хочуть змусити Путіна відступити, вони можуть різко посилити економічну війну, щоб позбавити Кремль ресурсів: знизити верхню межу ціни на нафту, внести до чорного списку більшу частину тіньового нафтового флоту і накласти санкції на китайські банки за співпрацю з російським військово-промисловим комплексом, щоб відлякати інших від цього бізнесу", - вважає Бейкер.

Експертка підсумувала, що для Росії у цьому питанні нафта є ключовим фактором, адже лише в липні 2024 року РФ заробила 17,1 млрд доларів доходів від експорту нафти.

"Але посилення санкцій може знизити цю цифру. Як зазначив мій колега Джуліан Лі, занепокоєння щодо наслідків спочатку відштовхнуло покупців від використання суден з чорного списку на початку цього року. Але відсутність дій заохотила Росію завантажити щонайменше 21 танкер, що потрапив під санкції, в період з кінця квітня до початку жовтня. Санкції не працюють так добре, як могли б, але настав час припинити викручуватися і вдарити Путіна в найболючіше місце", - написала Бейкер. 

Санкції проти РФ - останні новини

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що запроваджених санкцій достатньо, щоб зруйнувати економіку РФ, проте вони повинні працювати. За його словами, проблема полягає в тому, що їх обходять.

"Є країни, які дають можливість їх обходити. Є енергетичні санкції, якими можна просто зупинити енергетику Російської Федерації. Тут треба об'єднання Сполучених Штатів, ЄС і не будемо говорити конкретно - деяких представників Близького Сходу. Вони можуть домовитись і в рази зменшити прибуток на енергетиці Російської Федерації", - вважає глава держави.

Також повідомлялось, що міністерство фінансів США заявило про введення санкцій проти однієї фізичної та трьох юридичних осіб, зокрема, з Китаю, адже вони причетні до виробництва російських ударних далекобійних БпЛА "Гарпія".

"Це перші санкції США, введені проти підприємств Китаю, які безпосередньо розробляють і виробляють цілі системи озброєнь у партнерстві з російськими фірмами", - зазначили на сайті міністерства.

Вас також можуть зацікавити новини: