Багато хто із заарештованих у РФ вчених проводив дослідження в галузі високошвидкісної аеродинаміки або гіперзвуку / колаж УНІАН, фото pixabay, скріншот

У Росії відтоді, як Путін презентував гіперзвукову ядерну зброю 2018 року, спостерігається "хвиля арештів" учених. У зв'язку з цим для декого ідея продовження відповідних досліджень зараз дуже ризикована, і це гальмує потенційний прогрес Росії, пише The Wall Street Journal.

Як зазначив керівник програми підтримки політв'язнів у російській правозахисній організації "Меморіал" Сергій Давідіс, у Росії панує "шпигуноманія".

Вказується, що за останні шість років у Росії заарештували щонайменше дюжину вчених. Багато з них проводили дослідження в галузі високошвидкісної аеродинаміки або гіперзвуку. При цьому кількох людей було затримано після участі в дослідженнях з іншими країнами, які сама ж РФ і схвалила. Інші працювали над проектами, пов'язаними з оборонним сектором або ж були пов'язані з базовими науковими дослідженнями, пише видання.

Відео дня

У WSJ акцентували, що гіперзвукові ракети є одним з улюблених проєктів Путіна, і це одна з небагатьох галузей, у яких РФ може претендувати на світове лідерство.

За словами аналітиків, Путін переживає, що інформація про ці ракети може потрапити у відкритий доступ, і, судячи з усього, затримують учених, які допомагали їх проектувати, додали в газеті. Зазначається, що більша частина заарештованих - це вчені похилого віку, які зробили визначну кар'єру, і це свідчить про зростаючу параною Кремля, а також може призвести до непередбачуваних наслідків.

"Поки інші дослідники чекають на суд, багато вчених уже занадто бояться проводити значущі дослідження, щоб їх теж не заарештували", - резюмували у виданні.

Виробництво зброї в Росії - актуальне

Нагадаємо, авіаційний експерт Анатолій Храпчинський висловив упевненість, що Росія до останнього моменту намагатиметься масштабувати виробництво зброї з метою продовження війни проти України.

За його словами, для того, щоб цьому протистояти, Україні, зокрема, треба методично і щодня завдавати ударів по території РФ, а також розвивати власний ОПК.

Вас також можуть зацікавити новини: