Менше ніж за два тижні Молдова постане перед важливим вибором – окрім голосування за президента республіки, відбудеться референдум про внесення до Конституції країни норм про європейську ідентичність та незворотність європейського шляху розвитку. Тому не дивно, що Кремль активізував зусилля, щоб не допустити такого сценарію.

Я повернувся з поїздки по районах Молдови, і люди кажуть, що їм пропонують чималі гроші, аби не лише вони особисто не голосували за приєднання Молдови до ЄС та проти кандидатури Майї Санду, а й агітували до цього інших. Зазначу, що далеко не всі ці гроші беруть (сподіваюсь, що таких людей більшість), проте тиск дуже сильний.

Щоб уявити, про які суми мова, можна згадати кількість рекламних банерів на підтримку проросійських сил та наративів на різних інтернет-майданчиках. Це реклама не просто не з дешевих, мова про велетенські кошти. У політиків, яких ця реклама "просуває", таких просто немає. Це – російські гроші.

Відео дня

І, на жаль, пропаганда проти нинішньої влади результативна.

Річ у тім, що багато людей навіть не цікавляться, правда це, чи ні. Просто приймають за чисту монету те, про що їм говорять емісари Ілана Шора (молдовського олігарха-втікача) та інших прокремлівських партій. Один з прикладів: громадянам обіцяють дешевий газ, якщо вони оберуть, кого треба, і проголосують на референдумі, як треба. Крім того, за проросійські сили агітують в церквах наші попи…

Якщо говорити про боротьбу з такою пропагандою, яка фінансується за російські гроші, то були закриті окремі проросійські сайти, але на цьому наші правоохоронні органи зупинилися… Це – вкрай погано. Адже вони мають продовжувати займатися справою – запобігати будь-якому закордонному втручанню. Тим паче, втручанню держави-агресора, яка вбиває людей в сусідній Україні.

Головне питання, яке зараз ставлять громадяни: "Де результат?". Адже правоохоронці звітують, що щось там знайшли, але не видно системної роботи, немає запобігання тому, що відбувається. Приміром, було багато шуму з призначеним прокурора з американським досвідом, але результату, на жаль, нуль: думаю, що цифра у 130 тисяч (фігурантів справи про спробу підкупу виборців) дещо завищена… Натомість люди, зацікавлені у зміні демократичного режиму в Молдові, знаходять інші можливості просувати свої ідеї.

На мій погляд, в цьому є провина не лише Росії, але й чинної молдовської влади. Адже половина суспільства незадоволена її діяльністю. До того ж, проєвропейські сили – роз’єднані.

Тож, якщо у нас зараз проєвропейський курс, то у 2025 році, на жаль, все може бути рівно навпаки. Після парламентських виборів в Молдові, якщо на них переможе прокремлівська більшість, тут може повторитись "грузинський сценарій" (з фактичним відходом від євроінтеграційного курсу, посиленням співпраці з РФ). І, на жаль, є велика ймовірність, що це може статися. В Росії є люди, які працюють над цим.

Молдова дуже цікавить Москву в цьому контексті, Кремль дуже хоче отримати тут свою перемогу. І це - одне з найбільш важливих завдань, поставлене перед нашими шанувальниками Путіна.

Кирило Моцпан, колишній депутат і екс-голова Комісії з національної безпеки Молдов

Тексти, опубліковані у розділі «Думки», не обов’язково відображають позицію редакційної колегії УНІАН. Докладніше з нашою редакційною політикою ви можете ознайомитись за посиланням