На цьому тижні відбудеться чергове засідання Контактної групи з питань оборони України - формату "Рамштайн". Це буде вже 25-та зустріч, але перша на рівні лідерів.

Звісно, за її результатами хотілося б бачити більше виробництва снарядів, боєприпасів, техніки, їх постачання в Україну. Проте зазвичай "Рамштайн" - це більше політична історія та заяви. На таких зустрічах обговорюють майбутнє й те, що було зроблено в минулому. Наприклад, що зробили для України, що не зробили, де ці рішення не працюють, де є проблеми, що потрібно зробити, щоб їх не було.

Припускаю, що цього разу можуть також бути певні моменти, пов’язані з гіпотетичними мирними перемовинами, гіпотетичним влаштуванням світу після закінчення війни: який вигляд він матиме, яке місце України буде в ньому. Але мова, скоріше, про попередні точкові моменти, які можуть обговорюватись не на загал, а в кулуарах.

Відео дня

Президент України Володимир Зеленський має намір на зустрічі "Рамштайн" представити всім партнерам План перемоги.

Це, думаю, буде офіційно. Хоча, певно, після того, як президент окреслив цей план в Білому домі, всі союзники вже в курсі, що в ньому є. Можливо, вони висловлюватимуть своє бачення стосовно плану: що подобається, що не подобається і так далі.

Окремо хотілося б зупинитися на рішенні стосовно дозволу на удари по Росії далекобійною зброєю західних партнерів. Власне, обговорення цієї теми на "Рамштайні" анонсував генеральний секретар НАТО Марк Рютте, коли приїздив до Києва. На моє переконання, на засіданні дискутуватимуть щодо їхньої ефективності та наслідків.

Є країни, які загалом не проти надання Україні такого дозволу. Наприклад, Нідерланди. Але у нас немає такого озброєння саме їхнього виробництва. Воно американське, французьке, британське, німецьке… І насправді інші країни чекають, що про дозвіл на такі удари по Росії скажуть в Білому домі. Адже насправді це рішення залежить від США і тільки від них.

Наразі США розмірковують.

Після того, як президент США заявив, що Україна не навела переконливих аргументів, щоб надати їй такий дозвіл, Київ продемонстрував Вашингтону конкретний перелік об’єктів в РФ, по яких може завдавати удари. Це зрушило переговори. І шанс, що ми зможемо переконати союзників, є.

Які можуть бути додаткові аргументи? По-перше, що Росія не застосує ядерну зброю, що завдання ударів вглиб РФ стане лише черговою "червоною лінією", яку буде перетнуто, і за цим нічого не відбудеться. По-друге, можливо, американці хочуть почути чи побачити, на якому етапі, після яких кроків Україна припинить просити зброю…

Таким чином, на зустрічі в форматі "Рамштайн" лідери поспілкуються, однак не варто думати, що будуть озвучені якісь кардинальні рішення.

Іван Ступак, військовий експерт Українського інституту майбутнього, консультант комітету ВР України з питань національної безпеки та оборони

Тексти, опубліковані у розділі «Думки», не обов’язково відображають позицію редакційної колегії УНІАН. Докладніше з нашою редакційною політикою ви можете ознайомитись за посиланням