Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте (колишній прем’єр-міністр Нідерландів) розпочав каденцію на посаді. Попередній генсек Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг вдало, як мені здається, виконував роль координатора та ретранслятора ідей союзників України з числа членів НАТО.

І коли підійшов термін ротації, то кандидатура Рютте виглядала як успішна заміна Столтенберга, адже дозволяє підтримувати спадковість лінії Альянсу: згуртування навколо допомоги Україні, підштовхування країн НАТО до збільшення витрат на оборону та залучення до європейської безпеки Сполучених Штатів.  

Зважаючи з перших заяв Марка Рютте на новій посаді, його риторика на підтримку України буде не слабкішою за риторику Йенса Столтенберга.

Останній озвучував позицію більшості держав-членів, це були виважені слова, які, проте, містили чітку підтримку України, без нюансів. Під час головування Рютте, на мій погляд, ці заяви набудуть ще більшої чіткості.

Втім, не варто очікувати чогось аж надто радикального. Адже слова генсека НАТО навряд вийдуть за межі його повноважень. А генеральний секретар не уповноважений одноосібно формувати політику Північноатлантичного альянсу. Формуванням цієї політики займаються держави-члени під час спільних консультацій та консенсусного голосування.

Як координатор таких процесів Рютте (який має такий досвід як прекрасний технічний менеджер в Уряді Нідерландів – в поточному році він пішов у відставку з поста прем'єр-міністра після рекордних 14 років на посаді), думаю, спробує бути ефективнішим. Приміром, щодо моментів, пов’язаних з наданням допомоги Україні. Річ у тім, що військова допомога хоч і надається окремими державами-членами Альянсу, проте може бути краще скоординована через керівні структури НАТО.

Але не варто забувати, що позиція НАТО загалом щодо збільшення допомоги Україні чи розширення цієї допомоги, не зміниться.

Адже Альянс ухвалює свої  рішення консенсусом, і генеральний секретар є лише модератором в досягненні компромісів між союзниками. На жаль, такі країни як Угорщина чи Словаччина навряд підтримуватимуть українське питання так, як нам би того хотілось. Умовний Орбан зробить так, як він робить і зараз.

Отже, хоча новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте назвав Україну головним пріоритетом своєї діяльності, для України з його призначенням принципово нічого не зміниться. 

Володимир Воля, політичний експерт

Тексти, опубліковані у розділі «Думки», не обов’язково відображають позицію редакційної колегії УНІАН. Докладніше з нашою редакційною політикою ви можете ознайомитись за посиланням