Протести в Мінську / REUTERS

У Мінську 12 серпня відбуваються стихійні акції протесту – зупинити насильство силовиків і провести чесні вибори президента Білорусі закликають працівники місцевих ринків, родичі затриманих демонстрантів й окремо – сотні жінок в білому.

Читайте такожГлави МЗС країн-членів ЄС 14 серпня обговорять ситуацію у Білорусі

Про це повідомляють білоруські Telegram-канали: Наша Ніва, NEXTA Live та Радыё Свабода — Беларусь.

Відео дня

Так, вранці страйк чинній владі оголосили працівники Комаровського ринку і ринку в Гродно. На ринку в Мінську підприємці приїхали на роботу, проте відкривати крамниці не поспішали. Озвучивши свої вимоги, більшість повернулися додому.

Порожній ринок в Гродно / hrodna.life

Крім того, на вулиці Мінська, за інформацією Наша Ніва, вийшли 250 жінок в білому одязі. Учасниці протесту трималися за руки й закликали правоохоронців зупинити насильство щодо мітингувальників.

Коли до них під’їхали співробітники ОМОНу, жінки поклали квіти до місця сутичок під час попередніх протестів і пішли, демонстративно заклавши руки за шию.

Ланцюг з квітами у Мінську  / Наша Ніва

Протести тривають і біля слідчого ізолятора на Окрестіна. Там зібралися сотні родичів затриманих демонстрантів.

«Люди не знають, де їхні рідні, списків немає. Перед будівлею стоїть близько 10 автозаків. За словами людей, ще 7 автозаків за воротами СІЗО. На даху стоять люди в чорному. Демонстранти кажуть, що це – снайпери. Під’їзди до ізолятора перекриті, не пускають ні приватні авто, ні таксі», – пише Радыё Свабода — Беларусь.

Мітинг родичів затриманих протестувальників під будівлею СІЗО / Радыё Свабода — Беларусь

Протести у Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Вони показали, що Тихановська нібито поступилася Лукашенку, який посів перше місце (понад 80% голосів).
  • Починаючи з вечора 9 серпня в Мінську та інших містах проходять масштабні мітинги проти фальсифікації результатів виборів. Силовики масово затримують активістів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Протести в Мінську та інших містах Білорусі тривають вже три дні. Повідомляється про сотні постраждалих.