Чорне море зараз засмічене морськими мінами / скріншот

Росія дистанційно мінує торговельні шляхи в Чорному морі, щоб заблокувати "морський коридор" в Україну. Шляхи можна розмінувати, однак Туреччина не пропускає через Босфор тральщики НАТО, посилаючись на конвенцію Монтре. Керівник безпекових програм Центру глобалістики "Стратегія XXI" Павло Лакійчук вважає дії Анкари неоднозначними.

За його словами, росіяни почали інтенсивно мінувати Чорне море після того, як вийшли із "зернової угоди" влітку минулого року. Зокрема міни скидали з літаків, щоб унеможливити прохід комерційних цивільних суден. За даними фахівця, окупанти мінували, в тому числі міжнародні води, міни з’являлися також в акваторіях іноземних держав. Такі дії - кричуще порушення всіх чинних міжнародних конвенцій з морського судноплавства.

"Проти цього ми спробували організувати протимінну коаліцію. На жаль, там не все пішло так, як хотілося б - цю ініціативу перехопила Туреччина. І хоча формально міжнародна протимінна група Румунії, Болгарії, Туреччини існує та начебто діє, але це відбувається досить мляво", - розповів Лакійчук в ефірі телемарафону.

Відео дня

Він пояснив, що Туреччина заборонила прохід до Чорного моря через Босфор другої протимінної оперативної групи НАТО. При цьому Туреччина послалась на дію конвенції Монтре 1936 року.

"Хоча насправді ніякого стосунку це (вказана конвенція – УНІАН) не має, тому що турки можуть заборонити прохід в Чорне море військовим кораблям воюючих країн. А кораблі Бельгії, Греції, Британії, самої Туреччини, Італії, Іспанії, які входять до середземноморської протимінної групи НАТО, до воюючих сторін не відносяться", - сказав фахівець.

Він додав, що тральники середземної групи НАТО могли проводити протимінну операцію в Чорному морі, але через згадану заборону це не відбувається.

"От така подвійна гра наших турецьких партнерів, які приймають крадене Росією збіжжя з Криму", - зазначив Лакійчук.

Він також звернув увагу на те, що під час атак по військових об’єктах РФ, що розташовані в тимчасово окупованому Криму, Сили оборони жодного разу "не зачепили" зерновий термінал "Алвіта" (Севастополь). Також ЗСУ не завдають ударів по порту "Новоросійськ", щоб не пошкодити цивільну інфраструктуру в цьому російському порту.

"Це підкреслює нашу позицію про те що ми не б'ємо по цивільних об’єктах, на відміну від росіян, які атакують портову інфраструктуру України", - наголосив Лакійчук.

Морська коаліція України

Нагадаємо, наприкінці 2023 року у Військово-морських силах ЗС України заявили про створення нової морської коаліції, яку очолили Велика Британія та Норвегія. Йшлося, що це - розгорнута програма, яка в тому числі передбачає забезпечення безпеки цивільного судноплавства.

Також йшлося, що протимінна складова вітчизняних ВМС вже посилюється шляхом передачі чотирьох кораблів. Це два британські тральники "Sandown" та два нідерландські протимінні кораблі. Водночас, вони не можуть потрапити до України через дію конвенції Монтре.

Вас також можуть зацікавити новини: