Зеленський представив план перемоги України союзникам / колаж УНІАН, фото ОПУ, European Union

Представлений президентом України Володимиром Зеленським план перемоги поки що викликав неоднозначну реакцію західних союзників. Як пише Associated Press, за словами аналітиків, навряд чи адміністрація президента США Джо Байдена ухвалить будь-яке рішення щодо цього плану до виборів 5 листопада. При цьому акцентується, що саме підтримка Штатів має вирішальне значення, якщо Україна хоче отримати схвалення інших союзників.

"Схоже, вони зараз роблять дуже мало і чекають на вибори... Дуже багато чого в стратегії залежатиме від Вашингтона", - заявив професор стратегічних досліджень в Університеті Сент-Ендрюс Філліпс О'Браєн.

Він упевнений, що допомога ззовні - ключ до перемоги у війні.

Відео дня

На думку інших аналітиків, цей план - амбітний крок у правильному напрямку для військових зусиль України. Вказується, що він не змінить ситуацію на полі бою негайно, але має допомогти Україні вимотати Росію і дати їй більше коштів для продовження війни "на виснаження".

"Я думаю, що люди потенційно очікували якогось більш оперативного плану перемоги у війні... Наївно було б очікувати, що план надасть оперативні деталі, які, вочевидь, будуть корисними для супротивника", - зауважив колишній британський командир танка, який очолює стратегічну консалтингову фірму Sibylline Джастін Крамп.

А ось деякі українські аналітики критикують назву плану, додаючи, що вона, ймовірно, була обрана в маркетингових цілях, пише видання.

Водночас констатується, що без підтримки Заходу Україна боротиметься за те, щоб витримати затяжну війну з Росією, яку підтримують Північна Корея, Іран і Китай.

"Якщо Україна впаде, їй доведеться вести переговори на умовах Росії", - зазначили в AP.

План перемоги Зеленського - актуальне

Нагадаємо. 18 жовтня речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що США підтримують "план президента Зеленського щодо справедливого миру".

Раніше в Associated Press писали, що президент України Володимир Зеленський наприкінці вересня дав союзникам лише три місяці, щоб ухвалити основні принципи плану перемоги. Зазначалося, що деякі партнери висловлювали занепокоєння через такі стислі терміни.

Вас також можуть зацікавити новини: