Зеленський розраховує домогтися від Байдена запрошення до НАТО до закінчення його президентського терміну / фото УНІАН

Володимир Зеленський сподівається отримати від Джо Байдена запрошення для України на вступ в НАТО до того, як президент США покине Білий дім. Як пише Le Monde, це частина "плану перемоги", який він представить у Вашингтоні.

"Український президент, сподіваючись прискорити закінчення війни, прагне переконати президента США вжити рішучих заходів і дати Києву можливість вступити в переговори з позиції сили", - пише оглядач видання Сільві Кауффманн.

Як пише оглядач, Зеленський не хоче, щоб йому нав'язували будь-які примусові рішення. У зв'язку з цим він розробив "мирний план" і "план перемоги", які він планує у Вашингтоні представити президенту Джо Байдену, двом кандидатам - Дональду Трампу і Камалі Гарріс - і Конгресу. За словами обізнаного джерела, "мирний план" має привести до відновлення миру. Другий план спрямований на те, щоб зробити Україну сильнішою після досягнення мирної угоди.

Відео дня

"Оскільки Путін не виявляє схильності до реальних переговорів, мета встановлення миру залишається вельми умоглядною. Що Зеленський хоче отримати від Байдена до того, як він залишить Білий дім у січні 2025 року, так це запрошення Україні вступити до НАТО після закінчення війни. Це один із ключових пунктів "плану перемоги", - йдеться у статті.

Проблема однак у тому, що Байден, людина часів холодної війни, зосередився на ідеї, що членство України в НАТО призведе до Третьої світової війни. Тому його план полягає саме в тому, щоб допомогти Україні в поміркованому режимі, щоб уникнути ескалації.

"Усе залежить від рішення Байдена", - заявив раніше Зеленський у коментарі Le Monde.

Можливо, зазначає оглядач, його обнадіяла заява радника Білого дому з національної безпеки Джейка Саллівана про те, що президент Байден "сповнений рішучості використати чотири місяці [що залишилися до закінчення терміну його повноважень], щоб поставити Україну в найкраще можливе становище для перемоги".

"План перемоги" Зеленського

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський на зустрічі з президентом США Джо Байденом планує представити йому план перемоги України. До нього входять чотири основні пункти і ще один, який буде потрібен після війни.

Постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Сполучені Штати вже ознайомилися з планом президента Володимира Зеленського щодо закінчення війни і вважають, що "він може спрацювати".

Вас також можуть зацікавити новини: