Північна Корея користується шансом дізнатися, як виграти війну на виснаження, зазначив експерт / колаж УНІАН, скріншот, фото ua.depositphotos.com

Укладена в червні угода про військове співробітництво між Росією і Північною Кореєю містила секретний пункт, що давав КНДР дозвіл направити на війну в Україну першу хвилю з приблизно 1000 північнокорейських солдатів. Про це розповів колишній російський розвідник, поінформований про деталі пакту, пише The Wall Street Journal.

За його словами, за цією тисячею військових підуть і інші. Наразі більша частина північнокорейських військ перебуває на безпечній відстані від лінії фронту, пише видання. За даними південнокорейського розвідувального агентства, відправлені нещодавно північнокорейські війська спочатку прибули до східного російського міста Владивосток, там вони отримали російську військову форму, а потім їх відправили до міст по всьому Далекому Сходу Росії для навчання.

Як зазначив екс-розвідник, їм показують, як росіяни справляються з логістикою і тактикою на лінії фронту, а також дають нове розуміння війни з використанням безпілотників.

Відео дня

За словами аналітиків, північнокорейські війська можуть відігравати різні ролі: як фахівці з ракет, солдати на передовій або навіть робітники, що забезпечують логістику.

У підсумку, окрім глибших обіцянок підтримки та передання військових технологій з Росії, режим Кім Чен Ина отримає уроки з безпосереднього спостереження армії за сучасною військовою тактикою і тим, як північнокорейська зброя діє на полі бою, додають аналітики.

Як зазначив науковий співробітник з ядерної безпеки аналітичного центру Rand Corp у Каліфорнії Бенджамін Р. Янг, Північна Корея користується шансом дізнатися, як виграти війну на виснаження і розтрощити протиборчу сторону артилерією:

"Жодні навчання або вчення не можуть відтворити реальний військовий досвід, і це може принести дивіденди в разі, якщо майбутній конфлікт розіграється на Корейському півострові".

Фахівець з Північної Кореї в Університеті Кукміна в Сеулі Федір Тертицький акцентував, що відправлення тисяч солдатів для Росії становить ризики для режиму Кіма. За його словами, північнокорейські солдати, якщо їх відправити на передову, можуть здатися Україні або втекти, і що більш небезпечно для диктаторського режиму - їхнє потенційне "ідеологічне зараження".

"Це дуже ризиковано для Північної Кореї. Кіму буде складно мотивувати свій народ битися в далекій країні, не знаючи, за що він воює", - сказав експерт.

Високопоставлений співробітник європейської розвідки заявив, що Путін зацікавлений у зростанні напруженості на Корейському півострові: "Бо це означає ще один конфлікт, з яким доведеться мати справу Заходу, і ще менше уваги, енергії та грошей для України, яка є їхньою стратегічною метою".

Північна Корея відправила війська до Росії - що повідомлялося

Нагадаємо, як писав УНІАН, міністр оборони США Ллойд Остін заявив про докази розташування військ Північної Кореї на території Росії.

За даними південнокорейської розвідки, КНДР уже відправила в РФ приблизно 3 тисячі своїх військових. Крім того, зазначалося, що Північна Корея ізолює сім'ї відібраних військовослужбовців, "щоб ефективно контролювати їх і ретельно розправлятися з чутками".

Вас також можуть зацікавити новини: