Перший посол України в КНДР Ігор Литвин розповів про життя в Північній Кореї / фото REUTERS

Життя в КНДР досить суворе, влада може вбивати громадян за найменші дрібниці – зокрема, якщо хтось заснув у залі під час виступу важливої особи. З цієї причини розстріляли щонайменше одного генерала.

Про це розповів у коментарі "24 каналу" перший посол України в КНДР Ігор Литвин. Він зауважив, що в Північній Кореї є і свої норми щодо прояву емоцій – там слідкують, щоб люди "правильно" сумували, зокрема в річницю смерті лідерів Кім Ір Сена чи Кім Чен Іра.

"Коли йдеться про річницю смерті Кім Ір Сена або Кім Чен Іра, то кожен стежить за кожним, щоб вони відповідали нормам. Норми такі, що якщо сум – ти повинен сумувати. Ти не можеш зробити вигляд, що ти не сумуєш так, як треба", – сказав він.

Відео дня

Крім того, по телебаченню в Пхеньяні транслюють лише три програми. Одна показується ввечері, дві інші йдуть через день. І з екранів у Північній Кореї транслюють, наскільки шкодують про те, що такі "світлі люди", як Кім Ір Сен, Кім Чен Ір пішли з життя.

Також у КНДР заборонено носити сині джинси. Тоді людину вважатимуть "підлабузником капіталізму". За словами Литвина, вулиці в Пхеньяні виглядають так, ніби людей у північнокорейській столиці дуже мало. На широких проспектах може їхати одна-дві машини, а також кілька мотоциклів. Світлофорів на вулиці немає, а рух регулюють жінки модельної зовнішності.

Усіх, хто захоче втекти з КНДР на територію Південної Кореї, північнокорейським прикордонникам наказано розстрілювати на місці. Це, зокрема, метод залякування, щоб люди навіть не думали про втечу.

"Вони ділять своїх людей на групи. Є привілейовані люди, які можуть жити в Пхеньяні. Вони їх називають "помідори". Решта діляться на середній прошарок – "яблука". А третя категорія – це "вороги", люди, які проявили себе негативно до влади", – додав експосол.

Ще одним жахом життя в КНДР є формула покарання трьох поколінь. Якщо влада вважатиме, що людина зробила щось "не так", до в'язниці саджають не тільки її, а всю сім'ю. Якщо у пари в ув'язненні народяться діти, то друге і третє покоління також усе життя проведуть у в'язниці.

Чи може КНДР напасти на Південну Корею

Напруженість між КНДР і Республікою Корея тримається десятиліттями. І конфлікт може спалахнути в будь-який момент, вважає Ігор Литвин.

Північна Корея вважає Південну Корею своїм головним ворогом і завжди готова воювати з ним. Пхеньян використовує всі засоби залякування щодо південного сусіда. І ця тактика схожа з тим, як діє російський диктатор Володимир Путін.

З останніх хитрощів Пхеньяна – відправка куль зі сміттям на територію Південної Кореї. У Сеулі заявили, що в цих пакетах було виявлено паразитів.

У січні 2024 року КНДР провела понад 200 пострілів берегової артилерії в районі південнокорейського острова. А 15 жовтня Північна Корея підірвала частини доріг, що з'єднують її з Південною Кореєю, про що повідомив Об'єднаний комітет начальників штабів Сеула.

Вас також можуть зацікавити новини: