У Великобританії можуть заборонити корпоративи з алкоголем / колаж з фото REUTERS та ua.depositphotos.com

Британія нещодавно ввела закон може покласти край корпоративним заходам з алкоголем, оскільки він накладає на роботодавців нові зобов'язання - захищати співробітників від сексуальних домагань.

Як пише Bloomberg, тепер компанії повинні завчасно виявляти можливі ризики та вживати "розумних заходів" для їх запобігання. Якщо буде підтверджено, що фірма не зробила необхідних дій, їй можуть присудити виплату на 25% більше, ніж сума будь-якої компенсації, призначена трудовим судом.

Йдеться, що досі роботодавці мали відповідним чином реагувати на сексуальні домагання, але зобов'язань щодо їх запобігання не було.

Відео дня

Зміна сталася після того, як наглядовий орган фінансових послуг лондонського Сіті повідомив, що за останні три роки кількість випадків нефінансових правопорушень зросла на 72 відсотки. Статистика оприлюднена після серії гучних скандалів, у тому числі звинувачень у сексуальних домаганнях, висунутих проти керівника Хедж-фонду Кріспіна Оді.

Щобільше, за даними журналістів, проблема виявилася глибшою: з вересня десятки жінок також заявили про домагання з боку покійного власника одного з найбільших універмагів світу Harrods – єгипетського мільярдера Мохамеда Аль-Файєда.

"З ухваленням нового закону, вже недостатньо наявності (у компанії, – УНІАН) політики щодо запобігання сексуальним домаганням та надання навчання. Чи існує культура неналежного флірту? Чи були раніше скарги на сексуальні домагання?" – сказав партнер з трудових питань в Allen Overy Shearman Sterling LLP Роббі Сінклер.

Юристи повідомляють, що бізнес вже змінює свої рекомендації, розглядаючи певні заходи як приклади соціальних ситуацій з високим ризиком. Йдеться, зокрема, про корпоративи з алкоголем та поїздки, під час яких менеджери та молодший персонал зупиняються на нічліг у готелях.

За словами представника компанії Slaughter and May Філіпа О'Маллі, деякі підприємства вже почали використовувати фішки на місткостях із напоями, щоб обмежити кількість алкоголю, яку споживають співробітники. При цьому він наголосив, що роботодавцям найважче контролювати ситуації за участю третіх осіб:

"Саме тут ми спостерігаємо запровадження кодексів поведінки для заходів та встановлення нульової толерантності, якщо хтось перебуває у нетверезому стані й поводиться неналежним чином стосовно співробітників".

За даними Bloomberg, новий "профілактичний" закон про захист працівників з'явився на основі рекомендації парламентського звіту 2018 року, згідно з яким сексуальне домагання на робочому місці є "поширеним і звичайним". Законопроєкт схвалено минулого року.

Автори звіту як приклад навели благодійну вечерю Presidents Club у Лондоні 2018 року. Тоді учасники заходу, включаючи відомих представників бізнесу, політики та фінансів, обслуговувалися хостесами у відвертому одязі, і, як стверджується, піддавалися домаганням та непристойним пропозиціям.

Один із заходів, не включених до нового закону, полягав у забороні угод про нерозголошення, про що йшлося в окремому парламентському розслідуванні цього року. "Угоди про нерозголошення позбавляють жертву домагань можливості висловитися, коли їх змушують залишити організацію, захищаючи при цьому порушника та дозволяючи йому продовжувати свою кар'єру", – сказано у звіті, опублікованому Комітетом казначейства.

Фінансовий регулятор країни у п'ятницю повідомив, що 3% скарг на сексуальні домагання завершились угодою сторін.

Важливі новини світу - сьогодні це варте уваги

Нагадаємо, кандидата на пост президента США Дональда Трампа знову звинуватили в сексуальних домаганнях. За два тижні до виборів колишня модель Стейсі Вільямс заявила, що Трамп "облапав" її 1993 року. За даними BILD, ексмодель стверджує, що зараз вирішила розповісти подробиці інциденту, щоб запобігти обранню республіканця.

За словами моделі, з Трампом її познайомив бізнесмен Джеффрі Епштейн, а інцидент стався у Trump Tower. Там, як стверджує жінка, Трамп "облапав" її, та обмінявся при цьому з Ептштейном посмішками.

Вас також можуть зацікавити новини: