16 лютого 2024 року стало відомо, що російський опозиціонер і політв'язень Кремля Олексій Навальний помер у колонії / фото REUTERS

Спочатку слідство у справі про смерть опозиційного російського політика Олексія Навального відпрацьовувало, як основну, версію про його отруєння. Про це пише ВЧК-ОГПУ з посиланням на матеріали перевірки, які опинилися в розпорядженні.

"Була взята просто величезна кількість "змивів": із рук усіх ув'язнених, із ким міг контактувати Навальний; із рук співробітників колонії; із дверних ручок і столів, до яких торкався Навальний; із предметів у кімнаті побачень і камерах, де був Навальний, і т. ін.", - ідеться в повідомленні.

Також зазначається, що в ув'язнених і співробітників колонії зробили зрізи нігтів. Крім того, було вилучено всю їжу, якою годували ув'язнених.

Відео дня

"Навіть зразки снігу на території прогулянкового дворика, де стало зле Навальному, зібрали в спеціальні тубуси", - вказується в повідомленні.

Повідомляється, що під час призначення експертизи слідчий особливо наголосив на тому, що обов'язково потрібен фахівець "зі спеціальними знаннями в галузі хімії".

"Однак, швидко і експерти, і слідча група різко припинили роботу за версією про отруєння і зосередилася виключно на пошуках різних "болячок" Навального ледь не з дитячих часів (робилися запити на вилучення медкарт за всіма місцями проживання Навального з народження). Нічого "смертельного" і хронічного знайти не вдалося, тому причини смерті Навального в офіційних документах перетворилися на такий собі набір "штампів", - додали в повідомленні.

Смерть Навального - актуальне

Нагадаємо, раніше видання The Insider повідомило, що російська влада намагалася приховати, що перед смертю в Олексія Навального були болі в животі, блювота і судоми.

Зазначалося, що офіційні документи було відредаговано, зокрема, "влада цілеспрямовано прибрала згадки симптомів, які не вкладалися в офіційну версію".

Вас також можуть зацікавити новини: