Таке рішення полягає в захисті військової допомоги Україні від можливого приходу Трампа в президенти США / фото ua.depositphotos.com

У НАТО планують створити посаду відповідального за надання довгострокової підтримки для України, яку надають та будуть надавати країни-члени Альянсу. Про це пише The Wall Street Journal, посилаючись на джерела. 

За інформацією журналістів, цю посаду обійме високопоставлений цивільний посадовець, який буде перебувати в Києві. Він займатиметься довгостроковими потребами України у військовій модернізації та невійськовій допомозі. Чиновник буде надавати звіти перед штаб-квартирою НАТО в Брюсселі та перед новим командуванням, яке буде створено у Вісбадені, аби координувати постачання військової допомоги Україні та підготовки бійців ЗСУ. 

У WSJ додали, що про таке рішення стане відомо на саміті Альянсу у Вашингтоні.

Відео дня

"Основна причина змін полягає в тому, щоб захистити зусилля з надання допомоги Україні від Трампа. Замість того, щоб Вашингтон відповідав за управління навчанням і допомогою, НАТО буде відповідати за це. Тому навіть якщо США зменшать або припинять підтримку цих зусиль, вони не будуть ліквідовані", - пояснив Іво Даалдер, який був послом США в НАТО з 2009 по 2013 рік.

У виданні додають, що нові кроки також показують важливу зміну в позиції НАТО, адже спочатку Альянс тримався на відстані від військової кампанії в Україні, аби його не звинувачували у тому, що він є стороною конфлікту. Проте тепер організаційні зміни говорять про те, що НАТО готовий взяти на себе більш суттєву роль у допомозі Києву в боротьбі з Росією. 

"Оскільки союзники по НАТО надали понад 90% загальної допомоги Україні у сфері безпеки, НАТО є природним місцем для координації допомоги, щоб забезпечити Україні більшу здатність захищати себе зараз і в майбутньому", - підкреслив високопоставлений представник Державного департаменту США. 

НАТО і Україна - останні новини

Раніше військовий експерт Джордж Еллісон заявив, що НАТО без підтримки США матиме серйозні проблеми у випадку можливого нападу з боку РФ. 

"Росія, незважаючи на свій величезний арсенал до 13 000 танків і понад тисячу винищувачів, продемонструвала серйозні недоліки, включаючи проблеми з логістикою та значні втрати техніки. Якщо Росія не змогла перемогти Україну, її шанси проти значно більших і передових сил НАТО - навіть без США - здаються мізерними", - зазначив він.

Водночас колишній генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Андерс Фог Расмуссен наголосив, що країни НАТО не готові до другого президентства Трампа. Проте він зауважив, що наразі Європа більш підготовлена, ніж у 2016 році, коли Трамп вперше переміг на виборах.

Вас також можуть зацікавити новини: