Сутички в мексиканському штаті почалися після затримання відомого наркоторговця країни / колаж УНІАН, скриншоти

У західному мексиканському штаті Сіналоа загинуло близько 53 людей, ще 51 особа вважається зниклою безвісти після того, як 9 вересня почалися сутички між злочинними угрупованнями картелю "Сіналоа". Про це повідомила місцева влада, передає Reuters.

У виданні наголосили, що жахливе насильство не має жодних ознак згасання. 

Зазначається, що конфлікт між двома найпотужнішими угрупованнями наркокартелю "Сіналоа" розпочався ще в липні, коли в США заарештувати відомого наркоторговця та лідера одного з цих угруповань Ісмаеля "Ель Майо" Замбада. 

Відео дня

Зокрема 74-річний Замбада розповідав, що високопоставлений член іншого угруповання картелю "Лос Чапітос" викрав його, а потім насильно вивіз до США. 

Через бойові дії перестрілки порушили повсякденне життя в столиці штату Кульякані, де в деякі дні довелося закривати школи, а ресторани та магазини зачинялися вже з самого ранку. 

За словами губернатора Сіналоа Рубена Роча Мойя, за останні дні було заарештовано понад 40 осіб, тоді як по всій території штату роздали понад 5 тисяч продуктових наборів. 

Своєю чергою президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор заявив, що США частково відповідальні за нестабільність, адже вони "провели цю операцію". Він мав на увазі попередні перемовини про капітуляцію між офіційними особами США та наркоторговцем Хоакіном Гусманом Лопесом, який викрав Замбада. 

"Американські чиновники приватно підтвердили, що вони провели переговори з Гусманом, але посол США в Мексиці Кен Салазар минулого місяця заявив, що американські чиновники були здивовані, коли виявили Замбаду на американській землі", - додали у Reuters. 

Картель "Сіналоа" - що відомо

Картель "Сіналоа" є міжнародною організацією, основними напрямами діяльності якої є торгівля наркотиками, відмивання грошей та організована злочинність. Картель було створено наприкінці 1980-х років. Він базується у місті Кульякан.

Своєю чергою розвідувальне співтовариство США вважає картель "Сіналоа" найпотужнішою організацією, яка торгує наркотиками у світі. А у 2011 році газета Los Angeles Times назвала організацію "найпотужнішою організованою злочинною групою в Мексиці" що працює в "Золотому трикутнику" (штати Сіналоа, Дуранго та Чіуауа). Відомо, що регіон є ключовим виробником мексиканського опіуму та марихуани. 

Мексика - останні новини

Як писав УНІАН, російський диктатор Володимир Путін вирішив не летіти до Мексики, попри те, що його переконали в тому, що затримання не відбудеться. Водночас чинний президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор зауважив, що затримати Путіна "неможливо і це не від них залежить".

Водночас посольство України в Мексиці після запрошення Путіна на інавгурацію президента Клаудії Шейнбаум закликали країну заарештувати російського диктатора. У відомстві подякували Мексиці за запрошення президента України Володимира Зеленського, проте наголосили на тому, що Путін - військовий злочинець.

Вас також можуть зацікавити новини: