У Брюсселі пройшов саміт ЄС-Латинська Америка / фото REUTERS

Спроба Європи відтіснити Китай і Росію в боротьбі за вплив у Латинській Америці не увінчалася успіхом.

Як пише Bloomberg, саміт ЄС-Латинська Америка був затьмарений дипломатичною суперечкою про те, як критикувати Росію і Путіна за повномасштабне вторгнення в Україну. Найбільш "стійкими" до аргументів виявилися Нікарагуа, Куба і Венесуела.

Учасники саміту випустили спільну заяву, в якій висловили "глибоку заклопотаність триваючою війною проти України" і підтримали необхідність встановлення миру, проте Росію не згадали.

Відео дня

Відзначається, що Нікарагуа стала єдиною країною, яка відмовилася підтримати цю заяву. "Це була відверта дискусія, яка ясно показала, що між нами існують розбіжності. Наприклад, що стосується війни в Україні, то багато хто з них бачать її інакше, ніж ми", - сказав глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель.

Також представників ЄС розчарувало небажання президента Бразилії Луїса Інасіо Лули да Сілви прийняти будь-які жорсткі формулювання в бік Росії - він побоювався її "засмутити".

За словами високопоставленого чиновника однієї з країн-учасниць, переконати Кубу, Нікарагуа і Венесуелу у винності Росії неможливо. 

Саміт ЄС-Латинська Америка

Як відомо, лідери ЄС, Латинської Америки і Карибського басейну зустрілися вперше за вісім років. Зустріч проходила 17-18 липня в Брюсселі.

Відомо, що на саміті обговорювали війну в Україні, вільну торгівлю та зміну клімату.

Вас також можуть зацікавити новини: