За повідомленнями моніторингових пабліків, Росія передислокувала два винищувачі МіГ-31К, які є носіями ракет "Кинджал", до Білорусі. Проте передислокація МіГів поки що безпосередньої загрози для України не несе. Скоріше за все, йдеться про таку собі стандартну процедуру у пілотів, коли вони відпрацьовують посадку та зліт з аеродромів, на яких вони - суто теоретично - можуть базуватися. У льотчиків це стандартна фішка для отримання наступної кваліфікаційної категорії – першої, другої, третьої. Тобто, таке перебазування – одне з випробувань.

Чи можуть ці МіГи пускати "Кинджали" по Україні з повітряного простору Білорусі? Вважаю, що Лукашенко буде відбиватись від такого розвитку подій, як може. В цьому сенсі у нього важка ситуація.

Річ у тім, що Лукашенко боїться нас більше, ніж ми його. Адже всі його стратегічні об’єкти знаходяться в зоні досяжності наших дронів і ATACMS.  На найбільш відомий білоруський Мозирський НПЗ він стягнув ППО з усієї Білорусі. Будь-які безпілотники, які входять до повітряного простору Білорусі, поспішно збиваються. Це свідчить про те, що або він, або й білоруські військові бояться, що Україна може завдати масованого удару по стратегічних об’єктах.

Відео дня

Водночас Лукашенку потрібно показати Путіну, що він з ним.

Для цього він розгортає на одній ділянці кордону з Україною тисячу солдатиків, потім згортає все, та везе на іншу ділянку кордону, проводить там якісь навчання в касках часів Другої світової війни, аби тільки було для картинки, що Білорусь, мовляв, готується до війни і, якщо що, то вони дадуть Україні "прикурити", що капець.

Звідси, до речі, й заяви Лукашенка про те, що Україна пожалкує, якщо нападе. Однак після його погроз захопити Сувальський коридор та пів Польщі, на його заяви вже давно ніхто не звертає уваги.

Врешті, я не бачу військової необхідності запускати "Кинджали" з повітряного простору Білорусі. Оскільки "Кинджал" - це псевдогіперзвукова ракета, для нього 100-150 кілометрів - це лише кілька секунд польоту. Простими словами, з Білорусі "Кинджал" буде летіти, наприклад, не дванадцять секунд, як з Росії, а дев’ять. Тобто, ці ракети і так мають мінімальний час підльоту. Це не та зброя, як, наприклад, ті ж безпілотники, які потрібно запускати ближче, аби вони "чапали" зі своїми менше ніж 180 кілометрів на годину менше часу.

Разом з тим, ніхто не скасовував тренувальні польоти МіГів. І, на жаль, кожен такий виліт передбачає оголошення повітряної тривоги. Тобто це – елемент терору цивільного населення України, на який варто зважати. 

Михайло Жирохов, військовий експерт, історик    

Тексти, опубліковані у розділі «Думки», не обов’язково відображають позицію редакційної колегії УНІАН. Докладніше з нашою редакційною політикою ви можете ознайомитись за посиланням