Борис Єльцин / REUTERS

Перший президент Росії Борис Єльцин не приховував невдоволення політикою його наступника Володимира Путіна.

Про це розповів президент Білорусі Олександр Лукашенко в інтерв'ю Дмитрові Гордону.

"Не хотілося б мені влазити в їхні стосунки. А те, що він журився і шкодував, - так я ж у нього часто бував. Це було дуже часто. Я його намагався заспокоїти", - заявив Лукашенко.

Відео дня

На його думку, причина тріщини, яка пролягла у стосунках президентів Росії, - владолюбство Єльцина.

"Єльцин розраховував, що Путін буде бігати до нього й увесь час радитися щодо того чи іншого питання. Але це неможливо і неприйнятно, і це не для Путіна", - вважає білоруський президент.

Читайте такожForeign Policy: Путін мріє стати імператором, але Росія – не імперська сила

Він згадав, як став свідком спалаху гніву Єльцина, коли Путін відмовився від утримання російських військових баз на Кубі й у В'єтнамі.

"Він: "Та навіщо відмовилися? Та це ж копійки! Та нафта коштувала $8 за барель - я тримав ці бази". І таке інше. "Слухай, Борисе, заспокойся, сядь, - кажу, - ти ж не президент, йому видніше. Напевно, не потрібні ці вже бази Російській Федерації". Це перший випадок, коли я помітив, що він почав просто скаженіти. А Наїна (дружина Єльцина, - ред.) мене стримує: "Сашо, скажи йому: він же збожеволіє, йому ж не можна, у нього серце хворе, заспокой". Я кажу: "Борисе Миколайовичу, ходімо краще вина по чарці вип'ємо", – сказав Лукашенко.

31 грудня 1999 року президент РФ Єльцин подав у відставку, виконувати обов'язки глави держави став прем'єр-міністр Путін. У травні 2000 року Путін виграв президентські вибори.

Як повідомляв УНІАН, президентська бібліотека імені Білла Клінтона опублікувала понад тисячу документів, пов'язаних з російсько-американськими відносинами, в тому числі стенограми розмов Клінтона з Борисом Єльциним. "Він демократ і знає Захід", - сказав тоді Єльцин Клінтону.