Практично вся торгівля в столиці Гавані зупинилася / скріншот

Куба занурилася в загальнонаціональний блекаут після того, як одна з найбільших електростанцій острова вийшла з ладу і призвела до відключення національної електромережі.

Як пише Reuters, уряд під керівництвом комуністів уже закрив школи і неосновні підприємства та відправив більшість державних службовців додому в останній відчайдушній спробі зберегти світло під час серйозного дефіциту електроенергії.

Але незадовго до полудня електростанція Antonio Guiteras, найбільша і найефективніша в країні, вимкнулася, що призвело до повного вимкнення мережі та залишило без електрики близько 10 мільйонів осіб. Офіційні особи не повідомили, що стало причиною відмови станції.

Відео дня

"Не буде спокою, поки електрику не буде відновлено", - сказав президент Куби Мігель Діас-Канель.

Зазначається, що вимкнення електроенергії знаменує собою нову низьку точку на острові, де життя стає дедалі нестерпнішим, а мешканці вже страждають від нестачі їжі, палива, води та ліків.

Брак електроенергії вже спонукав чиновників скасувати всі нежиттєво важливі державні послуги в п'ятницю. Школи, включно з університетами, були закриті до неділі. Також було наказано закрити розважальні та культурні заходи, включно з нічними клубами.

Чиновники заявили в середині дня, що почали робити кроки з відновлення подачі електроенергії, але цей процес займе час.

Практично вся торгівля в столиці Гавані зупинилася. Багато жителів сиділи на порогах, обливаючись потом. 

Прем'єр-міністр Мануель Марреро в четвер звинуватив у погіршенні відключень електроенергії за останні кілька тижнів ідеальний шторм, добре відомий більшості кубинців, - погіршення інфраструктури, нестачу палива і зростаючий попит. Марреро сказав у телевізійному зверненні до нації:

"Брак палива - це найбільший фактор".

Сильні вітри, що почалися з урагану Мілтон минулого тижня, паралізували здатність острова доправляти дефіцитне паливо із суден у морі на свої електростанції, заявили чиновники.

Уряд Куби також звинувачує торговельне ембарго США, а також нові санкції за часів колишнього президента Дональда Трампа в труднощах із придбанням пального і запасних частин для роботи своїх нафтових електростанцій.

"Складний сценарій викликаний насамперед посиленням економічної війни та фінансовими й енергетичними переслідуваннями Сполучених Штатів", - сказав Діас-Канель.

Представник Ради національної безпеки Білого дому запевнив, що Сполучені Штати не винні у відключенні електроенергії на острові або в загальній енергетичній ситуації на Кубі.

У той час як попит на електроенергію зріс разом із приватним сектором Куби, постачання палива вичерпалося. Дефіцит залишив Кубу напризволяще на набагато дорожчому спотовому ринку в той час, коли її уряд перебуває на межі банкрутства.

Кубинці воюють в Україні на боці РФ

Раніше повідомлялося, що кубинці продовжують їхати в Росію, щоб приєднатися до її війни проти України, незважаючи на спроби уряду Гавани придушити вербування. Добровольці записуються неофіційними каналами, і загальна кількість учасників бойових дій, ймовірно, обчислюється кількома сотнями, хоча точні деталі встановити складно.

Щедрі виплати, пропоновані російськими військовими, привертають збіднілих кубинців приєднатися до війни, оскільки карибська країна бореться з відключеннями електроенергії та нестачею продовольства в умовах економічної кризи, що спровокувала масову міграцію та вуличні протести.

Вас також можуть зацікавити новини: