Китай уперше в історії вивів у море всі свої авіаносці / фото Getty Images

Вперше в історії ВМС Народно-визвольної армії Китаю вийшли в море одночасно на усіх своїх авіаносцях. Це дає змогу поглянути на те, як КНР може розгорнути свої судна під час, скажімо, нападу на Тайвань, пише військовий оглядач Девід Акс для The Telegraph.

"Цими вихідними всі три китайські авіаносці – колишній радянський "Ляонін", його сестринський корабель місцевого виробництва "Шаньдун" і новітній, найбільший і найкращий авіаносець китайського виробництва "Фуцзянь" – були в морі. "Фуцзянь" проводить випробування в Жовтому морі. "Шаньдун" перебував у Південно-Китайському морі на захід від Тайваню разом з ескортом. "Ляонін" з ескортом перебував у Філіппінському морі на схід від Тайваню", – пише автор.

Хоча "Фуцзянь" ще не перебуває на озброєнні, але незабаром буде. Коли він приєднається до флоту, Китай стане другою у світі авіаносною силою – випередить двопалубні Королівські ВМС і ВМС Індії, але все ще плистиме слідом за ВМС США, у яких 11 авіаносців.

Відео дня

У воєнний час китайські авіаносці могли б захищати десант, що перетинає Тайванську протоку, і завдавати повітряних ударів по тайванських силах з різних напрямків. Вони також можуть вийти в Тихий океан, щоб протистояти американським авіаносним групам, що прямують на захист Тайваню.

Потенційне зіткнення бойових груп авіаносців-суперників на просторах Тихого океану може нагадати найбільш апокаліптичні морські битви Тихоокеанської кампанії Другої світової війни, але є ключова відмінність. Під час Другої світової війни японський і американський флоти – принаймні, протягом перших кількох років війни – були приблизно рівними за кількістю авіаносців і літаків-носіїв.

"Вісімдесят років потому американці мають величезну перевагу в авіаносцях і літаках – перевагу, яку Китаю буде важко подолати, навіть з його величезною суднобудівною промисловою базою і стрімкою військово-морською модернізацією. Одинадцять авіаносців – це дуже багато. І хоча не всі американські авіаносці доступні в будь-який момент часу, а деякі з них належать Атлантичному флоту, Пентагон повинен мати можливість виділити п'ять або шість авіаносців для війни за Тайвань", – наголошує Акс.

Більше того, авіаносці ВМС США більші за китайські. Новий авіаносець ВМС США "Джеральд Р. Форд" водотоннажністю понад 100 000 тонн несе повітряне крило з більш ніж 60 літаками, включаючи десятки винищувачів F/A-18 і F-35, озброєних ракетами дальнього радіусу дії. Всі американські літаки мають чотири катапульти для швидкого запуску винищувачів з максимальною вагою з повним завантаженням озброєння і палива.

Носії КНР менші: "Ляонін" і "Шаньдун" водотоннажністю близько 60 000 тонн. "Фуцзянь" – близько 70 000 тонн. Їхня повітряна компонента менша і, що особливо важливо, лише "Фуцзянь" має катапульти – їх три – і може запускати винищувачі J-15 і (в перспективі) J-35 з максимальною вагою.

Те, що китайці відправили в море одразу три авіаносці, вражає, і є зловісним для Тайваню. Але це менш вражаюче, ніж набагато більший флот, який американці могли б відправити до Тайваню. І це хороша новина для тайванців.

Але лише один американський авіаносець постійно перебуває в західній частині Тихого океану – авіаносець "Джордж Вашингтон", що базується в Японії. На розгортання додаткових авіаносців можуть піти тижні. Якби китайці раптово напали в момент, коли всі їхні авіаносці були в морі, вони б мали тимчасову перевагу.

Війна за Тайвань

Уже не перший місяць у світі говорять про наближення війни за Тайвань. Очікується, що Китай може почати свою операцію вже за кілька років – у 2027. 

У ЗМІ вже пишуть, що США готують флот до війни з Китаєм у 2027 році, і у цій підготовці Пентагон використовує досвід України. Зазначається, що американці оцінили те, як українці, не маючи флоту, нейтралізували доволі великій російський флот.

Вас також можуть зацікавити новини: